Kinyomtatom. Elküldöm e-mailben!  
 

Az orvos válaszol

Kérdés és az arra adott válasz

VÉGBÉLDAGANAT ADENOCARCINOMA, ZAVARTSÁG. Édesapámat (65 éves) végbéldaganattal (adenocarcinoma) műtötték májusban, sztómás lett. Adjuváns kemoterápiát javasoltak neki, amit júniusban el is kezdett, viszont egy nap után abbahagyták a kezelését, mivel apám zavartsága miatt többször kihúzta az infúziós branült (sajnos demens). Emiatt én panaszt is tettem. Kérdésem: Dukes B2 stádiumnál mik az esélyei? Sajnos csak 3 nyirokcsomót vizsgáltak, azok negatívak lettek.
A dukes B2 stádiumnál az elsődleges daganat a bél szinte minden rétegére ráterjed, de nem igazolható a környező nyirokcsomókban. Lehetőség esetén valóban több nyirokcsomót szoktak vizsgálni, mint amit levelében ír: 8-12 daganatmentes nyirokcsomó esetén lehet megnyugtatóbban kimondani, hogy valóban Dukes B2 stádiumról van szó, és nem Dukes C stádiumról, ahol van a környéki, vagyis a végbél közeli nyirokcsomókban daganat.

Általánosságban az mondható, hogy a kolorektális daganatok (vastagbélrák és végbélrák) Dukes B2 stádiumban a betegeknél az 5 éves túlélés (vagyis, hogy 5 év múlva életben van a beteg aktív daganatos betegséggel vagy anélkül) esélye nagyjából 50 százalék. Ez az érték ugyanakkor sosem vonatkoztatható jóslatként egy adott betegre, hiszen a kilátásokat számtalan tényező befolyásolja.

Leveléből nem derül ki, hogy műtét előtt kapott-e édesapja a végbélrák miatt sugárkezelést (volt-e rá szükség, volt-e rá lehetőség), ez befolyásolhatja a helyi kiújulási kockázatot. A betegség lefolyását befolyásolhatja a szövettani rosszindulatúság foka. Ez alapján Grade 1, Grade 2 vagy Grade 3 daganatról lehet szó, a nagyobb szám jelzi az agresszívabb tumort, ahol a ráksejtek jobban eltérnek a normális sejtektől. A kiújulást, áttétképződést befolyásolhatja az is, hogy a műtétnél sikerült-e eltávolítani teljes mértékben a daganatot, s emellett a sebészi metszési szél (szakszóval reszekciós szél) ép-e, vagyis nem halad-e át daganatos területen, más szóval nem maradt-e vissza a műtéti területen kívüli területen daganatos szövet.

Az onkológiai betegségek kezelése a szokásosnál szorosabb együttműködést igényel a beteg (és családja), valamint az orvos között, nemcsak a kezelés 2-3 napja alatt, hanem a kezelések közötti időszakban is. Amennyiben a beteg egyéb kísérőbetegségei (pl. agyérelmeszesedés, demencia) miatt ez az együttműködés nem optimális, a kezelés a beteg számára is veszélyt hordozhat, mert például nem ismeri fel a mellékhatásra utaló tüneteket vagy bagatellizálja azokat. Ilyen esetben még akkor is nehézkes, és bizonyos esetekben veszélyes lehet a beteg kezelése, ha folyamatosan részesül a betegséget, a tüneteket, a panaszokat értő hozzátartózó odafigyelő támogatásában.

Amennyiben a javasolt adjuváns kezelés nem volt kivitelezhető, akkor is szükség lesz onkológiai kontroll vizsgálatokra, s édesapja ezek lebonyolításában is segítségre szorulhat.

A végbélrákról, e daganattípus kezeléséről, s más betegek tapasztalatairól a www.daganatoserek.hu oldal mellett a www.rakgyogyitas.hu oldalon is találhat további információkat.