AGGODALOM TUMORMARKER MIATT

2000-ben operáltak emlő rosszindulatú daganattal, teljesen tünetmentes vagyok. 2007. novemberben csináltattam vizsgálatokat, amelyek ismét negatívak voltak, csak laborvizsgálatnál csináltak N.S.E tumor vizsgálatot, amit eddig még soha nem csináltak, s magas lett az érték (kettőszáz). A kezelőorvosom megismételteti a laborvizsgálatot. A tüdővel kapcsolatos vizsgálataim is negatívak, de engem annyira aggaszt ez az NSE eredmény: remegek az idegességtől, hogy tüdőrákom van.

Az NSE (neuronspecifikus enoláz) valóban elsősorban a tüdődaganatokban (főleg a kissejtes tüdőrákban), illetve a neuroendokrin daganatokban emelkedhet meg. Ugyanakkor megemelkedése más daganatoknál is előfordulhat, tehát egy magasabb NSE eredéménynél egyáltalán nem biztos, hogy kialakult egy tüdőrák, mert ez a tumormarker nem tartozik a nagyon specifikus vizsgálatok közé.

Azt is tudni kell: szinte minden tumormarker-vizsgálatra igaz, hogy ezek nem elsődleges “tumorkereső” módszerek, a többi vizsgálati eredménnyel együttesen lehet csak ezeket értékelni. Ezek a szervezetben egyébként normális esetben alacsony mennyiségben is meglévő anyagok ugyanis nemcsak rosszindulatú betegség esetén emelkedhetnek meg. Ugyanakkor természetesen utalhatnak arra, hogy valamilyen kóros folyamat – akár daganatos folyamat – zajlik a szervezetben.

A tumormarkerek szintjének változása egy korábban rosszindulatú daganat miatt műtött betegnél befolyásolhatja azt, hogy mikor milyen képalkotó vizsgálatra van szükség, egy ismételten emelkedettebb tumormarker-eredmény bizonyos képalkotó vizsgálatok elvégzését teheti szükségessé.

Az Ön esetében az NSE-re vonatkozó laborvizsgálat megismétlése javasolható, ahogyan ezt orvosa meg is tette, s a kontroll eredményének ismeretében szükség esetén további képalkotó vizsgálatokra is sor kerülhet. A kontroll laborvizsgálat és az esetleges további vizsgálatok célja az, hogy kizárják a korábbi emlőbetegségének kiújulását, illetve felfedezzék, ha valamilyen új daganatos folyamat elindult volna.

Top