VÉGBÉLDAGANAT ADENOCARCINOMA, ZAVARTSÁG

Édesapámat (65 éves) végbéldaganattal (adenocarcinoma) műtötték májusban, sztómás lett. Adjuváns kemoterápiát javasoltak neki, amit júniusban el is kezdett, viszont egy nap után abbahagyták a kezelését, mivel apám zavartsága miatt többször kihúzta az infúziós branült (sajnos demens). Emiatt én panaszt is tettem. Kérdésem: Dukes B2 stádiumnál mik az esélyei? Sajnos csak 3 nyirokcsomót vizsgáltak, azok negatívak lettek.

A dukes B2 stádiumnál az elsődleges daganat a bél szinte minden rétegére ráterjed, de nem igazolható a környező nyirokcsomókban. Lehetőség esetén valóban több nyirokcsomót szoktak vizsgálni, mint amit levelében ír: 8-12 daganatmentes nyirokcsomó esetén lehet megnyugtatóbban kimondani, hogy valóban Dukes B2 stádiumról van szó, és nem Dukes C stádiumról, ahol van a környéki, vagyis a végbél közeli nyirokcsomókban daganat.

Általánosságban az mondható, hogy a kolorektális daganatok (vastagbélrák és végbélrák) Dukes B2 stádiumban a betegeknél az 5 éves túlélés (vagyis, hogy 5 év múlva életben van a beteg aktív daganatos betegséggel vagy anélkül) esélye nagyjából 50 százalék. Ez az érték ugyanakkor sosem vonatkoztatható jóslatként egy adott betegre, hiszen a kilátásokat számtalan tényező befolyásolja.

Leveléből nem derül ki, hogy műtét előtt kapott-e édesapja a végbélrák miatt sugárkezelést (volt-e rá szükség, volt-e rá lehetőség), ez befolyásolhatja a helyi kiújulási kockázatot. A betegség lefolyását befolyásolhatja a szövettani rosszindulatúság foka. Ez alapján Grade 1, Grade 2 vagy Grade 3 daganatról lehet szó, a nagyobb szám jelzi az agresszívabb tumort, ahol a ráksejtek jobban eltérnek a normális sejtektől. A kiújulást, áttétképződést befolyásolhatja az is, hogy a műtétnél sikerült-e eltávolítani teljes mértékben a daganatot, s emellett a sebészi metszési szél (szakszóval reszekciós szél) ép-e, vagyis nem halad-e át daganatos területen, más szóval nem maradt-e vissza a műtéti területen kívüli területen daganatos szövet.

Az onkológiai betegségek kezelése a szokásosnál szorosabb együttműködést igényel a beteg (és családja), valamint az orvos között, nemcsak a kezelés 2-3 napja alatt, hanem a kezelések közötti időszakban is. Amennyiben a beteg egyéb kísérőbetegségei (pl. agyérelmeszesedés, demencia) miatt ez az együttműködés nem optimális, a kezelés a beteg számára is veszélyt hordozhat, mert például nem ismeri fel a mellékhatásra utaló tüneteket vagy bagatellizálja azokat. Ilyen esetben még akkor is nehézkes, és bizonyos esetekben veszélyes lehet a beteg kezelése, ha folyamatosan részesül a betegséget, a tüneteket, a panaszokat értő hozzátartózó odafigyelő támogatásában.

Amennyiben a javasolt adjuváns kezelés nem volt kivitelezhető, akkor is szükség lesz onkológiai kontroll vizsgálatokra, s édesapja ezek lebonyolításában is segítségre szorulhat.

A végbélrákról, e daganattípus kezeléséről, s más betegek tapasztalatairól a www.daganatoserek.hu oldal mellett a www.rakgyogyitas.hu oldalon is találhat további információkat.

Top