ÁTTÉTES VASTAGBÉLRÁK, VÉRMÉRGEZÉS

Édesapám idén február 26-án került kórházba szívelégtelenség gyanújával. A lába vízzel feltelt, rendkívül gyengének érezte magát. A vizsgálatok során először az derült ki, hogy súlyos vérszegény. Március 3-án a májon az ultrahangos vizsgálat áttéteket mutatott ki, ezt a következő heti hasi CT is megerősítette. A primer daganatot a vastagbél leszálló ágának felső kanyarulatában a tükrözés során vették észre. A szívbetegség és a 80 éves kor miatt kockázatosnak vélték a műtétet, ám a bélcsavarodás veszélye miatt a belet meg kellett operálni. A sebész a daganat körül szétszóródva még kisebb göböket is talált. A műtét után három napig egészen jól érezte magát, utána azonban rosszabbul kezdett lenni. A nyolcadik napon különösebb roham nélkül, csendesen elhunyt. A patológus a halál közvetlen okának a vérmérgezést nevezte meg, közvetett okként pedig a hashártya gyulladást. Azt szeretném kérdezni, hogy a daganatos betegeknél törvényszerű-e a műtét utáni vérmérgezés? Mi okozhatta/okozhatja a műtét utáni vérmérgezést és hashártya-gyulladást?

A leírás alapján édesapjának helyileg előrehaladott vastagbélrákos megbetegedése lehetett. Azt, hogy a lábban a vizenyő kialakulását mi okozta, csak a levél alapján nem lehet valószínűsíteni, mert ennek hátterében számos ok állhat, akár a levélben jelzett beutaló diagnózis (szívelégtelenség), de gyakran előfordul daganatos betegeknél, hogy a hashártyai áttétek vagy a májáttétek következtében károsodik a test alsó feléből a folyadék visszavezetése a szív felé, s ez is okozhatja a szövetek közötti folyadék felszaporodását a lábban.

A hashártyagyulladás, mint szövődmény, sajnos minden hasi műtétnél előfordulhat. Vastagbélrákoknál az is hajlamosíthat rá, ha például a daganat miatt a bél már kilyukadt (perforált), s így az egyébként normálisan is sok baktériumot tartalmazó béltartalom a hashártyára szivárgott. Természetesen nem törvényszerű, hogy a vastagbélműtéteknél vérmérgezés, vagyis valamilyen fertőzéses folyamat alakuljon ki a műtétet követően, de egy leromlott állapotú betegnél a műtéti szövődmények kockázata sajnos magasabb, mint egy jó általános állapotban lévő, fiatalabb betegnél.

A vastagbélrákról további információkat találhat a www.rakgyogyitas.hu oldalon is.

Top