KOPONYA MR LELETE

Az MR vizsgálatom a következő eredményt mutatja: “A frontalis szarvak között ismert, mm átmérőjű cavum speti pellucidi van. Bal oldalon frontotemporalisan 20×28 mm nagyságú körülírt, mindegyik szekvenciában liquor jelintenzitású terület van. A cerabellaris tonsillák 2 mm-rel a foramen magnum síkja alá érnek. A jobb sinus maxillarisban polypoid nyálkahártya proliferáció van.” Tisztelettel kérem, szíveskedjék “emberi” nyelvre lefordítani ezt nekem.

A koponyáról készült MR vizsgálat. A septum pellucidum egy vékony, függőlegesen elhelyezkedő kötőszövetes lemez az agyállományban, amely az oldalsó agykamrák elülső szarvait (nyúlványait) választja el egymástól. A frontotemporalis terület a homloki (frontális) és a halántéktáji (temporalis) rész. Bal oldalon az agyban ezen a területen helyezkedik el egy olyan terület, amely olyan képet ad az MR vizsgálaton (olyan a jelintenzitása), mint a likvoré, vagyis az agyat körülvevő, ill. az agykamrákban lévő folyadéké.

A cerebellum a kisagy, vagyis az az agyterület, ami közel helyezkedik el az öreglyukhoz, vagyis ahhoz a csontos nyíláshoz, ahol az agyvelő átmegy a gerincvelőbe. Ezt a csontos nyílást nevezik foramen magnumnak latinul. A kisagy tulajdonképpen két kis agylebeny, ezek egy kicsit “kilógnak” a koponyából, 2 mm-el ennek a csontos kerek nyílásnak a szintje alatt vannak.

A sinus maxilláris az arcüreg, egy páros üreg az orrüreg két oldalán, amely a maxilla (állcsont) területén helyezkedik el, szimmetrikus. Ez a szem (csontos szemgödör) alatt helyezkedik el. Ebben nyálkahártya megvastagodást látnak, ami polipoid jellegű, vagyis valószínűleg egy polip kiemelkedik a nyálkahártyából.

Top