Mellrák IV. stádium: áttét csontban, májban, tüdőben

A párom anyukája daganatos beteg. IV. stádiumba van. Aktív még, de már nem tud cipelni, nem tud hosszabb távokat megtenni. A primer tumor a mell. Áttétes – csont, máj és tüdő. Az utolsó CT eredménye nem jó. A tüdő S3-ban egy nagy, mellette halmozódás, s a mostaninál meg újabbak jelentek meg, s a duplájára nőt, 4-ről 8-ra. Tüdő S4-ben 8-ról 12-re nőt, s itt is megjelent egy új daganat. Máj egy nagy, s mellette halmozódás. A mostani CT eredménynél maradt ugyanúgy, de a máj farok részénél jelent meg a daganat. Mell és a csont változatlan.

Műtétet nem javasolták. Eddig gyógyszereket szedett, de lecserélték. Az Ossica maradt és a Faslodex-et adják havonta 1-szer. A labor eredményei: GGT 7,00-38,00 eredménye: +55,0; LDH 10,00-248,00 eredménye: +261,0; Húgysav 154,70-357,00 eredménye: +488; CRP 0,01-6,00 eredménye: +16,3; Hematocrit 0,36-0,56 eredménye: -0,347; Süllyedés 1,00-20,00 eredménye: +66,00.

Egyre sűrűbben köhög. A labor eredmények mit takarnak? Mik a kilátások?

A rákbetegség ilyen szétszóródott állapotában nincs lehetőség a betegséget műtéttel eltávolítani (“megszüntetni”), hiszen számos szervben számtalan góc van levele alapján. Ezért kap a beteg olyan gyógyszert, jelen esetben havonta egyszer injekcióban alkalmazott hormonkezelést, amellyel lassítani próbálják a folyamat terjedését, hiszen az utolsó CT az addig alkalmazott kezelés mellett a daganatos folyamat rosszabbodását (áttétek méretének és számának növekedését) mutatta. Emellett biszfoszfonát gyógyszercsoportba tartozó készítményt kap a csontjaira, hogy meg lehessen akadályozni vagy késleltetni lehessen a csontáttétek következtében kialakuló úgynevezett “vázrendszeri eseményeket”, vagyis töréseket, csigolya-összeroppanást, gerincvelő összenyomódását stb.

A laboreredmények mérsékelt eltéréseket mutatnak. A GGT (gamma-GT) emelkedés a máj működésével lehet kapcsolatban (májra utaló érték még a leleteken a SGOPT, SGPT, seBi, vagyis szérum bilirubin stb. ). Az LDH (laktát dehidrogenáz) és a CRP (C-reaktív protein) gyakran megemelkedik daganatos betegeknél (ez utóbbi gyulladásos betegségekben is emelkedik, tehát nem daganatspecifikus laborvizsgálati eredmény).

A daganatos betegségekkel együtt járhat vérszegénység, különösen csontáttétek esetén – erre utalhat a 0,34-es hematokrit érték (de ez a vérszegénység jelenleg nem olyan mértékű, hogy például transzfúzió vagyis vérátömlesztés adására lenne szükség).

A köhögés hátterében a tüdőáttétek lehetnek, az onkológus vagy a háziorvos a panasz ismeretében esetleg rendelhet olyan köhögéscsillapítót, ami elnyomja ezt a fajta ingerköhögést. A jelenlegi kezelések célja a betegség rosszabbodásának lassítása, illetve a betegséghez kapcsolódó tünetek mérséklése.

A kilátások, ha ezen a várható túlélési időre gondolunk, függnek attól is, hogyan reagál a beteg és a betegség ezekre a kezelésekre; ebben egyénileg nagy különbségek vannak.

Top