112: gyorsabban jöhet majd a mentő?

Belátható időn belül a jelenleginél sokkal gyorsabb lehet a segítségnyújtás, s idővel kivezetik a  jelenlegi 104, 105, 107-es számokat, helyüket a 112 veszi át. Az ezt szolgáló Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR−112) megvalósításához szükséges közbeszerzési pályázatok hamarosan megjelennek.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a 112-es rendszer megvalósítása során a tervezésben és kivitelezésben együttműködő konzorciumi tagok a szükséges közbeszerzéseket több részeljárásban hajtják végre. Ezek hirdetményeit 2012 második és harmadik negyedévében folyamatosan teszik közzé. Közülük az első a hívásfogadó rendszer tervezésére és megvalósítására szól – adta hírül a Napi Gazdaság.

Közben az Országos Mentőszolgálat most mutatta be a mentésirányítási rendszerének megvalósítására vonatkozó ajánlati felhívását. A 2,2 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként a jelenlegi 79,8 százalékról 86,8 százalékra nő a 15 percen belüli kiérkezések aránya. A fejlesztés során három vezetői és 194 mentésirányító professzionális munkahelyet alakítanak ki. Az Országos Mentőszolgálatnál elmondták, az év végére szeretnének végezni a fejlesztésekkel, a rendszer az egységes segélyhívó rendszer nélkül is, de azzal összekapcsolva is működik majd.

A végső cél természetesen az egységes segélyhívó rendszer marad, aminek tervezett határideje szintén 2012 vége. A rendszerre kerül a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők. A beruházásra az állam ötmilliárd forintot különített el, s azt az Elektronikus Kormányzati Operatív Program részeként valósítja meg.

A mostani 112-es rendszer időveszteséget rejt magában, s több fontos eleme is hiányzik: nincs lehetőség például a bejelentő helyének meghatározására. A későbbiekben ez is megoldódik, s a rendszer része lesz a helymeghatározó is, egy intelligens adatlap is kapcsolódik a programhoz, amelyen rögzítik a bejelentések adatait. A gyorsaság mellett ugyanis az is cél, hogy hívás ne vesszen el.

Az új rendszer bevezetése után a szolgálatszervezés is egyszerűbb lesz, a bevetésirányítással foglalkozók száma pedig csökkenthető, s ők például közterületre irányíthatók. Az országban két központot alakítanak ki a 112-es “kiszolgálására” − a korábbi tervek szerint − Miskolcon és Szombathelyen.

Kapcsolódó cikkek:
Az egészségügyi az egyik legérzékenyebb adat
Panaszvonal, ha késik a gyógyszer
Többen keresik meg a betegjogi képviselőket
Daganatos betegek helyzete Európában

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top