Tüdőrák műtéti alternatíva: sztereotaxiás sugárkezelés

A korai stádiumú tüdőrák gyógyítására is elérhető immár idehaza is a sztereotaxiás sugárkezelés, a módszerrel a műtéti eljárásokkal összevethető eredmények érhetők el.

A korai stádiumú tüdőrák alapvető kezelése a daganat műtéti eltávolítása, de sok esetben az általános állapot vagy belgyógyászati kísérőbetegségek miatt a műtét nem végezhető el, vagy a beteg nem vállalja a műtétet. Ebben az esetben nyújthat lehetőséget a betegnek az úgynevezett sztereotaxiás sugárkezelés.

A sztereotaxiás besugárzási technikát eredetileg koponyán belüli daganatok és elváltozások kezelésére fejlesztették ki, lényege, hogy kis méretű céltérfogatot pontos lokalizálás mellett több irányú, a céltérfogatra fókuszáló besugárzási mezőkből egy vagy néhány frakcióban leadott nagy dózissal kezelik. A technikát később kiterjesztették koponyán kívüli, elsősorban tüdő-, máj- és hasnyálmirigy-daganatok kezelésére.

Amint az MTI összefoglalója rámutat, Magyarországon hosszú előkészítő munka után az első ilyen besugárzást tüdőrák esetén ez év márciusában egy nem kissejtes tüdődaganatos beteg kezelésénél alkalmazták.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top