Tüdőrák: a fűtési szennyezés is hozzájárulhat

Nemcsak a dohányzás, hanem a lakossági fűtési szokások is hozzájárulhatnak a daganatos megbetegedések kialakulásához. Magyarország világelső a tüdőrák halálozási arányában, ezen pedig csak megelőző kampányokkal lehet változtatni – állítják a szakemberek.

Világszerte évente csaknem 1,8 millió az új beteg. Az egészségügyi világszervezet adatai szerint a tüdőrák az egyik legkomolyabb, magas halálozási aránnyal járó kór, ami azonban megelőzhető lenne. Bár általában a dohányzással hozzák összefüggésbe, a magyar szakemberek azt mondják, a lakossági szokások különösen a fűtési szezonban, jelentősen befolyásolják a nem dohányzók környezetében is a levegő minőségét.

„Nagyon nem mindegy, hogy a kertes családi házakban az úgynevezett PET palackokat, bizonyos műanyag dobozokat vagy éppen egy vegyi anyagot, még nem teljesen kiürített anyagot bedobnak-e a kályhába, és utána nem teljesen tökéletes körülmények között hogyan ég el. Hihetetlen mennyiségű káros anyag jut be így a levegőbe” – mondta el Bercsényi Lajos salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató főorvosa.

Az sem mindegy, hogy ilyenkor ősz végén a falvakban hogyan kezelik a nagy mennyiségű hullott avart. A nedves lomb égetése ugyanis szintén igen szennyező – figyelmeztetett összeállításában a Hír TV.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top