Rák: élő, alkalmazkodó szövet

Dr. Horváth Zsolt Fotó: HAON.hu

Világszerte növekszik a daganatos megbetegedésben szenvedők száma: a lakosság negyven százalékát érinti a betegség, amely az életkor előrehaladtával válik gyakoribbá, ám egyre fiatalabb korban is kialakulhat.

– A daganat nagyon összetett szövetféleség, amely magában hordozza azokat a tulajdonságokat, amelyet az egészséges szervezet tartalmaz. Ugyan a daganatszövet sok apró ponton eltér az élő szervezettől, de a működése nagyon közel áll az egészséges szövetekhez, ezért nehéz terápiás célpontokat találni. Ennek ellenére napról-napra jelennek meg új terápiák a legkülönbözőbb területeken, amelyek klinikai kipróbálása és az eredmények közlése folyamatos, ezért időről-időre felröppennek olyan hírek, hogy felfedezték a rák ellenszerét. Sajnos azonban a ráknak sosem lesz végső megoldása, mert egy élő, alkalmazkodó szövetről van szó. Az új gyógyszerekkel azonban időt és csatákat nyerünk. Ha pedig el tudjuk érni, hogy a daganat kisebbé, ezáltal operálhatóvá válik, akkor a beteg időt és életet nyerhet – mondja Horváth Zsolt egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Onkológiai Klinikájának igazgatója.

A szakember arról is beszélt, hogy vannak nagyon jól gyógyítható daganatok. Ilyen például a hererák, ami kemoterápiával kiválóan kezelhető, vagy a leukémiák, melyek legagresszívebb formái is jól reagálnak a kezelésre, a betegek 90-95 százaléka nagy valószínűséggel meggyógyul, vagyis öt évnél tovább fog élni. Ám sajnos vannak olyan tumorok is, amelyek nagyon rosszul gyógyíthatók, ilyenek pl. a tüdő-, a hasnyálmirigy- és az epeúti daganatok. Az onkológus azonban bizakodó, úgy véli, a különféle szakterületről származó tudományos ismeretek segítik a szakembereket abban, hogy lépésről lépésre közelebb kerüljenek a legjobb terápiákhoz.

Az onkológia multidiszciplináris terület, így csak az érintett szakemberek együttműködése viheti előbbre a daganatos betegek terápiáját és a rákkutatást is. Ennek érdekében hazánk több mint kétszáz patológusa, molekuláris genetikusa, biokémikusa, képalkotó diagnosztikával foglakozó szakembere és klinikai onkológusa tekintette át a legaktuálisabb kérdéseket „Az onkológiai határai” című háromnapos továbbképző tanfolyamon Debrecenben – számolt be az egyetem sajtóosztálya.

Fotó: Haon.hu

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top