Az ország leggyorsabb PET-CT készülékét adták át

Közép-magyarországi, társadalombiztosítás által finanszírozott PET-CT ellátó hely lett a Semmelweis Egyetem, egy új, világviszonylatban is kiemelkedően gyors képalkotású PET-CT beszerzésének és a kiemelt tb-támogatásnak köszönhetően. Az egyetem és a régió számára is jelentős beruházásról van szó, mellyel teljesen új technológia jelent meg az egyetemen – hangsúlyozta az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón dr. Szél Ágoston rektor.

A PET-CT-vel az elváltozások sok esetben hamarabb kimutathatók, mint más hagyományos (ultrahang, CT, vagy MR) vizsgálatokkal, például a tüneteket még nem okozó, kis daganat is felismerhető, így az ellátás gyorsabbá és hatékonyabbá válhat, és javulhat a beteg gyógyulási esélye.

A Semmelweis Egyetem évente 4000 vizsgálatra kapott 768 millió forint értékben közfinanszírozott lehetőséget – közölte dr. Szász Károly kancellár, aki úgy fogalmazott: hiánypótló beruházás valósult meg az egyetemen a készülék beszerzésével. Mindezzel párhuzamosan megtörtént a Nukleáris Medicina Központ kapcsolódó helyiségeinek felújítása is több mint 116 millió forint értékben.

Mérföldkő és történelmi jelentőségű, hogy PET-CT berendezéssel gazdagodott az egyetem – mondta dr. Merkely Béla klinika rektorhelyettes. A berendezésnek elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége, valamint a szív- és érrendszeri betegségek területén, de szerepet kap majd a neuropszichiátriai kórképek kezelésében is. A 4000 elvégezhető vizsgálat többek között teljes egészében fedezi az egyetemen ellátandó onkológiai betegek igényét. Dr. Merkely Béla kifejtette: a PET-CT korai diagnózisra ad lehetőséget, ami a hatékony terápia kulcsa. Az egyetem által beszerzett készülékkel mindössze 9 perc alatt végezhető el a vizsgálat, mely által a beteget érő izotópterhelés is csökken.

A Semmelweis Egyetem által beszerzett berendezés a jelenleg elérhető leggyorsabb PET-CT készülék. Magyarországon a legkorszerűbb berendezés, amellyel egy vizsgálat kiváló képminőségben 9 perc alatt is elvégezhető, szemben más készülékek 20-25 perces vizsgálati idejével. A készülék gyorsaságának és nagy érzékenységének köszönhetően nem csak a vizsgálati idő rövidül, hanem egyúttal a pácienst érő sugárterhelés is csökken: Magyarországon az új berendezéssel végzett onkológiai PET-CT vizsgálat igényli a legkevesebb sugárzó izotóp szervezetbe juttatását. Az új központban egy műszak alatt akár 28 vizsgálat elvégzése is lehetséges, ami Magyarországon a legköltséghatékonyabb PET-CT vizsgálati lehetőséget jelenti. Az egyetem új PET-CT készüléke egyedülállóan küszöböli ki azt a problémát, hogy a vizsgálat közben a beteg légzéséből adódó mozgás miatt a rekeszizom környékén, a tüdőben és a hasban elmosódottá válhat a kép, ill. kisebb elváltozások rejtve is maradhatnak. A mellkas emelkedését, süllyedését figyelő speciális kamerarendszernek köszönhetően ezekről a területekről is tökéletesen éles kép készülhet – foglalta össze a beruházás legfontosabb jellemzőit a Semmelweis Hírek.

Hogyan működik a PET CT?

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top