Rákkutatás: sok mobiltelefon sokra megy

Amíg alszik, a telefon a szakemberek által begyűjtött minták elemzésével segíti a rákkutatást. És ehhez semmilyen különleges ismerettel nem kell rendelkeznie, elég csak egy alkalmazást letölteni.

Ha csak ezer ember indítja el a DreamLab alkalmazást, az ausztrál Garvan Intézet a jelenleginél harmincszor gyorsabban halad majd a rákkutatásban. A szervezet által közölt arányból könnyen kiszámolható, hogy mennyire felgyorsulhatnának az események, ha világszerte néhány tízezren, netán néhány százezren döntenének úgy, hogy beszállnak a túl sok erőfeszítést nem igénylő programba.

Aki laikusként is szívesen beszállna a tudományos kutatásba, annak előbb le kell töltenie az androidos Google Play-ről a DreamLab alkalmazást. Az app elindítása után kiválasztható, hogy melyik ráktípus kutatásába szeretnénk beszállni, majd beállítható, hogy a készülék mennyi adatforgalmat használhasson – wifihez való csatlakozás esetében ez utóbbi tulajdonképpen mindegy. Ezután az app teljesen önjáróan működik: ha érzi, hogy a teljesen feltöltött készülék még mindig töltőn van, és nem történik rajta semmi, akkor kezdi el elemezni a kutatóintézet által biztosított mintákat. Így aztán amíg alszunk, addig dolgozik a telefon, anélkül, hogy a processzor igénybevétele bármiben is bezavarna minket.

A készülék a tudósok által begyűjtött mintákat elemzi, darabonként nézve egy szuperszámítógéphez képest persze nagyon lassan, de a sok (tíz)ezer készülék együttes ereje hatalmas számítási teljesítményt jelent – számolt be a kezdeményezésről a HVG.hu portál.

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top