Vastagbélrák és végbélrák: stádiumok és kezelések

A vastagbélrák és végbélrák kezelése főként a tumor méretétől, helyétől és kiterjedésétől, szövettani jellemzőitől, valamint a beteg általános egészségi állapotától függ. A beteg kezelését szakorvosok csoportja végzi, amely magában foglalhat gasztroenterológust, sebészt, klinikai onkológust és radiológus-onkológust. Törekedni kell, hogy a kezelést olyan onkológiai osztályon végezzék, ahol a kezelés valamennyi feltétele adott a legkorszerűbb gyógyításhoz. A kezelés kezdetekor igen nagy jelentőséggel bír a betegség kiterjedtségének megállapítása. Ez alapján dönthető el a műtét előtti gyógyszeres vagy sugárterápia alkalmazásának szükségessége, illetve fogalmazható meg a műtéti indikáció.

A betegség kiterjedtségének megállapításakor az alábbi stádiumbeosztást használják:

  • 0. stádium: nagyon korai a rák, csak a vastagbél és a végbél legbelső rétegeit érinti.
  • 1. stádium: a daganat már a vastagbél és a végbél belső falának nagyobb hányadát beszűri.
  • 2. stádium: a folyamat már a környező szövetekre is kiterjed, de a nyirokcsomókat még nem érinti.
  • 3. stádium: a daganat már a közeli nyirokcsomókba terjed, de más szervet még nem érint.
  • 4. stádium: az elváltozás a test más szerveit is érinti. Leggyakrabban a májba és/vagy a tüdőbe ad áttétet.

Műtét
Felismert betegség esetén a kezelőorvos felállítja a kezelés módját és menetét. A vastagbél- és végbélrákok esetében ma is a leggyakrabban alkalmazott módszer a sebészi kezelés, vagyis a daganatos bélszakasz eltávolítása. A betegség végleges ellátásához feltétlen szükséges a sikeres műtéti beavatkozás, mely során eltávolításra kerül az elsődleges daganat, valamint az esetleges áttét is. Erre azért is van szükség, mert a daganat növekedése során elzárhatja a beleket, vérzést okozhat.

Sugárterápiát főleg a végbélrák kezelésében alkalmaznak a műtétet megelőzően. A végbélrák kombinált sugár- és kemoterápiával kezelhető sikeresen.

A sikeres műtétet követően a betegség kiterjedtségének függvényében a kezelés elengedhetetlen részét képezheti a gyógyszeres kezelés, ami lehet: kemoterápia, biológiai terápia alkalmazása.

Kemoterápia
A kemoterápiás kezelés a rákos sejtek daganatellenes gyógyszerekkel történő elölésére irányul. Manapság a leggyakrabban alkalmazott kezelési mód. A kemoterápia során beadott gyógyszerek (legtöbbször injekció formájában a közvetlenül a vénába adják, de vannak már szájon át szedhető daganatellenes gyógyszerek is) a gyorsan szaporodó sejtekre hatnak, a sejtek osztódásának különbözőszakaszaiban. Hatékonyságuk azonban nemcsak a rákos sejtek ellen nyilvánul meg, hanem a gyorsan osztódó sejteken is, mint pl. a szájnyálkahártya, bélnyálkahártya sejtjei, szőrtüszők, vérsejtek. Ebből adódnak a kezelés során tapasztalható mellékhatások is: hajhullás, kopaszság, fehérvérsejt-szám csökkenése. Előfordulhatnak egyéb mellékhatások is: fáradékonyság, hányinger, hányás, allergiás reakciók, hasmenés. Miután abbahagyják a kemoterápiát, ezek a mellékhatások megszűnnek. A betegség kezelése utáni ellenőrző vizsgálatokat a kezelőorvossal kell egyeztetni!

Napjainkban a terápiás rutin része már a célzott onkológiai kezelések alkalmazása, amelyek általában a kemoterápiával kombinálva fejtik ki legeredményesebben a hatásukat.

A daganatos sejt fennmaradásához táplálékra van szükség. Ehhez a daganat saját vérellátást fejleszt ki. Az érképződést (angiogenezist) gátló terápia a ráksejtek vérellátásának kifejlődését gátolja meg, míg az EGFR-gátló terápia a ráksejtek osztódásának gátlásán keresztül fejti ki hatását. Az infúziós kezelések mellett az előrehaladott, több onkológiai kezelésen is túl lévő betegek számára orvosszakmailag indokolt esetben tablettás célzott onkológiai gyógyszer is elérhető.

Kapcsolódó cikkek:
Részletes információk a daganatos érképződés gátlásáról
Célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top