Lehetne érthetőbb a zárójelentés?

Betegek és hozzátartozók sokszor érzik úgy: leleteiket nem is latinul, hanem kínaiul fogalmazták, mert azon segítség nélkül nem tudnak eligazodni. Felvetődött a javaslat: lehetne latin helyett magyar nyelven kiadni a zárójelentést? Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter nem tartja ezt kizárnak, de csak akkor, ha ez az orvosi szakma egyetértésével találkozik, bár megjegyezte: “ha ez bürokrácia-csökkentésként felfogható, talán érdemes volna megfontolni.” A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint egy ilyen változtatás jelenleg kivitelezhetetlen lenne.

Az InfoRádió kérdésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elárulta, hogy a tárcánál is vitát robbantott ki a felvetés:

“A nyugati világban jártas miniszterelnökségi kollégák és orvosok azonnal azt mondták, ez jogos követelés, semmi akadálya nincs. Voltak olyan pórias megközelítések, hogy lehet, hogy a betegnek az a jobb, ha nem érti, mi van a papírra írva és lehet, hogy ez a magyar orvosláshoz jobban hozzátartozik, ez a magyar valóság. Ezt én nem tudom megítélni, Balog miniszter úrral mindenféleképpen fogok beszélni.”

Lázár János hozzátette: ha bürokrácia-csökkentésként is felfogható ez, talán érdemes volna megfontolni.

“Készek vagyunk a kamarákkal egyeztetni, gondolkodni. Orvosok nélkül nagyon nehéz lenne ebben a kérdésben változást elérni. Ha az orvosi kar és az orvosi érdekképviseletek azt mondják, hogy ezt hajlandóak felülvizsgálni, akkor ennek semmi akadályát nem látom.”

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádió megkeresésére elismerte, több évtizedes háziorvosi praxisa alatt maga is találkozott betegekkel, akik nem kaptak kellő felvilágosítást a kórházból való távozáskor.

“Az azonban, hogy nemcsak tradicionálisan, de használatosan és megszokott módon latinul írott bizonyos kifejezéseket teljesen megmagyarítsák, olyan fokú változtatás lenne, ami nagyon nehezen, vagy ebben a pillanatban nem is kivitelezhető. A zárójelentés nemcsak és nem is elsősorban a betegnek, hanem a betegről szól egy másik orvosnak. A betegnek meg kell kapnia a megfelelő felvilágosítást és azoknak a részeknek, amely a betegnek ad utasítást, annak természetesen magyarul kell lennie, de az magyarul is van.”

Éger István hangsúlyozta, hogy a betegnek törvényben rögzített joga van a tájékoztatáshoz, az orvosnak pedig ez kötelessége, igaz, ez sokszor idő hiányában sérülhet – ismerte el a kamara elnöke, majd rámutatott, hogy gyakran a betegek sem érdeklődnek az elvégzett beavatkozás iránt.

Forrás: InfoRádió

Top