Május a hólyagrák elleni hónap

Túl kevés szó esik a húgyhólyagrákról, kevés róla az információ, ezért nemzetközi kezdeményezésre május a hólyagrák elleni küzdelem hónapja lesz.

Mintegy 3 ezer ember szembesül évről-évre húgyhólyagrákkal Magyarországon, mégis igen kevés szó esik a betegségről, a betegekről és a kezelési lehetőségekről. Ezen szeretnének változtatni, s felhívni a figyelmet a betegségre, a figyelmeztető jelekre májusban, amikor is sok országban szerveznek figyelemfelhívó akciókat a hólyagrákról.

A betegek között több a férfi, mint a nő, viszont a betegség mindkét nemet érinti. A betegség a kezdeti stádiumban teljesen tünetmentes. A mérsékelten előrehaladott stádiumú betegségben a vezető tünet a gyakori, fájdalmas vizelés, valamint a vérvizelés (haematuria). A gyakori vizelést a hólyagban növekvő, egyre nagyobb teret betöltő tumor okozza. A véres vizelet mértéke és gyakorisága ugyanakkor független a daganat stádiumától. A tünetek alapján a betegséget már viszonylag korai fázisában – a páciens jó általános állapotában, az áttétek kialakulása előtt – fel lehet ismerni. Ennek ellenére sok esetben sajnos előrehaladott, áttétes stádiumban kezdődik meg a kezelés. Emiatt is fontos, hogy a figyelmeztető tüneteket minél többen ismerjék, s ha azt tapasztalják önmagukon, forduljanak mielőbb orvoshoz, hogy megtörténjen a kivizsgálás.

Top