Fiatal szakembereket keresnek az érképződés kutatására

A Semmelweis Egyetem (SE) Patológiai Tudományok Doktori Iskola prof. dr. Tímár József vezetésével az SE II. Patológiai Intézetben négy olyan kutatási témát is meghirdetett, amelyek révén arra keresik a választ, hogy a daganatok érképződés gátlása hogyan hathat ki az áttétképződésre. A cél: jobban megérteni a folyamatokat, s összefüggést találni abban, hogy az egyes daganattípusok milyen egyedi mechanizmusokkal működnek.

A négy kutatási program:

1.) A primer tumor és áttéteinek érképzési (vaszkularizációs) sajátosságainak összehasonlítása, tehát annak vizsgálata, hogy a kiindulási daganat és annak áttétei mennyiben azonos vagy mennyiben különböző stratégiát alkalmaznak az érellátottságuk biztosítására. A program keretében a leggyakoribb daganatok esetében (emlőrák, tüdőrák, vastagbélrák) a primer tumorok és áttéteik (máj, agy, csont) érképzési sajátosságait tesztelik nagyszámú klinikai mintán.

2.) A nyirokcsomó áttétek érképzési (vaszkularizációs) sajátosságainak meghatározása
Sokáig úgy tűnt, hogy a nyirokcsomókban nem igazi vérerek képződnek daganatsejtek jelenlétében, csak nyirokerek, ám ez már megdőlt és kiderült, hogy valódi vérérképződés is lehetséges. Azonban továbbra is kérdéses, hogy a hatféle ereződési forma közül melyek fordulnak elő nyirokcsomó áttétekben és ezen új ereknek mi a szerepük a további daganat-progresszióban. A vizsgálathoz preklinikai áttéti modelleken, illetve az úgynevezett őrszem-nyirokcsomókon és primer tumorokban hasonlítják össze az ereződés folyamatát a regionális áttétek kialakulása során.

3.) Érfal-előalakok azonosítása daganatos betegek vérében
A daganatok egyik lehetséges érképzési (vaszkularizációs) formájának (posztnatális angiogenesis) tényleges szerepe az egyes emberi daganatok növekedésében kérdéses. A kidolgozott áramlási citometriás és molekuláris markerek segítségével gyakori daganatokat fognak vizsgálni.

4.) Vizsgálni kívánják, hogy az életminőség javítását célzó (szupportív) terápiában használatos hatóanyagok (citokinek) befolyásolják-e a keringő ér-prekurzor sejtek szintjét daganatos betegekben, illetve kísérleti daganatokban. A csontvelőt támogató citokinek fontos szerei a daganatos betegek kezelésének, azonban nincsen adat arra, vajon ezek befolyásolják-e a daganat érképzését.

A részletekről az Országos Doktori Tanács oldalán lehet olvasni.

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top