Fejlesztik a sugárterápiát és az onkológiát

A Dél-Dunántúl onkológiai centrumává válik a Pécsi Tudományegyetem onkoterápiás intézete 2015 nyarára a kétmilliárd forintos infrastruktúra- és eszközfejlesztési beruházás eredményeként.

Decsi Tamás, az egyetem klinikai főigazgatója egy pécsi sajtótájékoztatón beszélt erről. Elmondta: az uniós támogatást élvező projekt keretében felhasználható pénz több mint felét az Édesanyák útján működő intézet déli és középső épületszárnyának lebontására és újjáépítésére költik. Az új épületrészben kap helyet a fekvőbeteg-részleg, a kúraszerű kemoterápiás egység, a szakrendelők nagy része, a sugárbiológiai laboratórium és egy gyógyszerészeti egység.

A támogatás fennmaradó részéből a háromdimenziós sugárterápiához, a kezelések ellenőrzéséhez szükséges eszközöket vásárolnak, infúzió-összeállító rendszert szereznek be, és ahhoz kapcsolódóan informatikai korszerűsítéseket hajtanak végre.

A klinikai főigazgató a beruházást mérföldkőnek nevezte a régió egészségügyi szolgáltatásában, és a pécsi szívgyógyászati klinika 1999-es megnyitásához és az úgynevezett 400 ágyas klinika most folyó 12,5 milliárd forintos átalakításához hasonlította.

Kollár Lajos, a projekt orvosszakmai vezetője arról szólt, hogy a rákbetegek száma folyamatosan nő, ezért a kór korai felismerése és kezelése kiemelt feladat. Hangsúlyozta, a mostani beruházás célja az ellátás és a terápia hatékonyságának javítása, Baranya, Somogy, Tolna megye lakosságának komplex ellátása.

Mangel László, az onkoterápiás intézet vezetője emlékeztetett arra, hogy a pécsi beruházás azon országos projektnek a része, amelynek köszönhetően tíz onkológiai intézmény jut összesen 10 milliárd forint európai uniós forráshoz. Mint elmondta, az onkoterápia az elmúlt 10-15 évben óriási fejlődésen ment keresztül. Mivel a daganatos betegek felénél sugárterápiát kell alkalmazni, és a Magyarországon ma használt sugárterápiás készülékek átlagéletkora több mint tíz év, szükséges e berendezések újakra cserélése. A korszerűbb eszközök ugyanis pontosabbak, precízebbek, kevesebb mellékhatást okoznak a betegnek.

A pécsi klinikai központ intézményeiben tavaly 72 500 járó beteget és 9500 fekvő beteget kezeltek rákbetegség miatt – emlékeztetett tudósításában az MTI.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Tíz térség onkológiai centrumát fejlesztik
Magyarország az átlagnál kevesebbet fordít egészségügyre

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top