Szakmai nap a rákbetegek kezeléséről és ápolásáról

Onkológiai továbbképzést tartott a Semmelweis Egyetem Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság az I. Sz. Belgyógyászati Klinika, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, az Urológiai és a Pulmonológiai Klinika szakmai vezetésével „Onkológiai betegek kezelése és ápolása”címmel.

Amint Kormos Ágnes ápolási igazgató kiemelte, a rendezvény célja, hogy az előadássorozat keretében minden évben egy-egy területről átfogó képet nyújthassanak a résztvevő szakdolgozó munkatársaknak. Ebben az évben a gyermekgyógyászati és felnőtt onkológiai szakellátás specialitásaival, újdonságaival ismerkedhettek meg a hallgatók.

A Semmelweis Egyetem Onkológiai Osztálya a közelmúltban csatlakozott az I. Sz. Belgyógyászati Klinikához, azóta ezen belül végzi tevékenységét. Dr. Szatmári Miklós, a klinika igazgatója kitért rá: „amikor megpróbálom a beteg szemszögéből figyelni az onkológiai osztályon történő ellátást, azt a kérdést teszem fel: tudja-e a beteg, kihez kell fordulnia, ha baj van? Bár a kezelések mintaszerűen zajlanak, a betegek végigkövetése sajnos nem jellemző a felnőtt onkológiai ellátásra.”

Amint arról a Semmelweis Hírek beszámolt, az intézményvezető szerint az onkológiának végig kellene kísérnie az ellátottat a betegség stádiumaiban, óriási előnyei vannak ugyanis, ha együtt tevékenykednek az egyes szakterületek. A professzor hangsúlyozta: az onkológiát az egyetem évtizedek óta kiemelten kezeli, és különös törekvés van arra, hogy az ellátást minden tekintetben magasabb színvonalra emelje. Ez az orvostudomány egyik leglátványosabban fejlődő ága, és lassan a közvéleményben is tudatosul: a rák nem egyenlő a halálos ítélettel.

Kapcsolódó cikkek:
Hol érhetők el a legújabb onkológiai hatóanyagok?
Klinikai vizsgálatokban kapják meg a betegek először a legújabb terápiákat

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top