3 ezer száll cigaretta a magyar átlag

A felmérések szerint a Föld 15 évesnél idősebb lakóinak egyharmada vagyis közel 1, 3 milliárd ember fújja nap, mint nap a füstöt. Maga a dohányzás a tüdőrák okozta halálozás 90-95%-ért, az összes rákhalálozás 30-35%-ért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85%-ért, míg a szív és érrendszeri betegségek 25-30%-ért felelős – írta a a Magyar Kardiológusok Társaságának valamint az MNSZA és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság közös sajtóközleménye.

Amint arra a 168 óra összeállítása figyelmeztet, a cigarettázás okozta tragédiák elsősorban a középkorú 40-50 éves embereket fenyegetik, akik átlagosan 20 évvel élhetnének tovább, ha nem hódolnának szenvedélyüknek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon jelenleg évente, több, mint 3 millió ember halála vezethető vissza e káros szenvedély ártalmaira. Ha nem hoznak komoly intézkedéseket, a következő évezred ”20-as, ”30-as éveire ez a szám 10 millióra emelkedhet, ami azt jelenti, hogy a dohányzás okozta következményeitől a Földön 3 másodpercenként meghalhat valaki.

Hazánk a dohányzást tekintve a világranglista dobogós helyére került. A személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál. Minden egyes emberre jut tehát hetente 3 doboz cigaretta!

A dohányzás szinte minden területen hatalmas kiesésekkel jár. Nemcsak a szenvedélybetegnek és családjának, hanem magának a társadalomnak, sőt az állami költségvetésnek is jelentős károkat okoz.

Magyarország a WHO Dohányzásellenőrzési keretegyezményének öt évvel ezelőtti aláírásával kötelezettséget vállalt, hogy jogszabályban korlátozza a dohányzást a zárt munkahelyeken, tömegközlekedési eszközökön, a zárt közterületeken. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány becslése szerint az azóta eltelt időszakban 122 ezer honfitársunk halálát okozta a dohányzás, mintegy 570 milliárd forint gazdasági kárt okozva. Az Európai Unió már évek óta sürgeti, hogy valamennyi tagállamban rendeljenek el teljes körű dohányzási tilalmat a közterületeken, ám máig sem nem tudni, Magyarországon mikor lép életbe a jelenleginél szigorúbb szabályozás.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdõrák: 95 százalékban a dohányzás a felelõs
Dohányosok az onkológiákon
Dohányzás: 19 percenként egy halott
Perelhetik a light cigaretták gyártóit

Top