5 ezren haltak meg idejekorán a légszennyezettség miatt

Huszonhárom hazai településen több mint ötezer ember halt meg idő előtt a levegő szennyezettsége miatt. Budapesten mintegy 2700 ember idő előtti halálát okozta a légszennyezettség. A legszennyezes.hu által végzett kutatás a 2010-es év szálló por szennyezettségének egészségügyi hatását vizsgálta.

“Számításaink szerint mintegy 5000 ember halt meg idő előtt a kis méretű légköri aeroszolok, vagy közismertebb nevén a szálló porok káros egészségügyi hatása miatt. Budapesten 2720, Miskolcon 362, Debrecenben 270, Pécsett 233 haláleset vezethető vissza statisztikailag a levegő szennyezettségére” – publikálta számításait a Válaszúton Alapítvány által működtetett legszennyezes.hu portál.

Összesen 23 mérőállomással rendelkező város légszennyezettségi adatait elemezték ki. A rendkívüli légszennyezettségi helyzetre való tekintettel már az újév első napján elkezdték az adatok feldolgozását. A számításokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott módszertannal végezték el. Korábbi számításaikat a Tájökológiai Lapok c. tudományos folyóiratban publikálták.

Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarországon átlagosan évente egy évet veszítenek az emberek az életükből a levegő szennyezettsége miatt. A Válaszúton Alapítvány célja az volt, hogy a hazai légszennyezettségi mérőállomások adatait felhasználva a jelentősebb hazai településekre kiszámítsa a levegő szennyezettségének egészségügyi következményeit. Meglátásuk szerint a konkrét településekre vonatkozó számszerű adatok felhívják a figyelmet a probléma súlyosságára és segítik a helyzet javítását.

A légköri aeroszolok, vagy a szálló por csökkenti a várható élettartamot a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedése miatt. Fontos tudni, hogy nincs olyan küszöbérték, amely alatt ne kellene számolni az egészségkárosító hatással.

A vizsgálatba bevont települések és halálesetek száma zárójelben: Ajka (26), Budapest (2720), Debrecen (270), Dorog (18), Dunaújváros (62), Eger (54), Esztergom (43), Győr (168), Kazincbarcika (52), Miskolc (362), Nyíregyháza (154), Pécs (233), Putnok (12), Sajószentpéter (20), Salgótarján (74), Sopron (70), Százhalombatta (13), Szeged (237), Székesfehérvár (143), Szolnok (82), Tatabánya (92), Várpalota (35), Veszprém (64).

A fenti városokon túl, a többi településen is számolni kell a szálló por egészségkárosító hatásával. Magyarországon a korábbi években az Európai Környezetvédelmi Ügynökség becslése szerint összesen 16200 idő előtti halálozás következik be ezen szennyezőanyag következtében.

A kutatás eredményeit megküldik az illetékes környezetvédelmi szerveknek, illetve a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának, valamint az érintett településeknek, továbbá a helyi ÁNTSZ-eknek, hogy a kapott eredményekre reagáljanak, és hogy aktívabb fellépésre ösztönözzék őket a levegő minőségének javítása terén.

Kapcsolódó cikkek:
Mindenféle füst megviseli a tüdőt
Mi okozza a tüdőrákot?
A tüdőrák tünetei
Perelhetik a light cigaretták gyártóit
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabban a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Top