50 év alatti mellrákos nők megpróbáltatásai

Az emlőrákban szenvedő fiatalabb nők esetében nagyobb mértékben romlik az egészséggel kapcsolatos életminőség. Ennek fő oka a fokozott mentális szenvedés, a hízás és más tényezők.

A csökkent fizikai aktivitás, a terméketlenség és a korai menopauza is azok közé a problémák közé tartoznak, amelyekkel a fiatalabb nőknek szembe kell nézniük. A kutatás során 28 korábbi, 1990 és 2010 között készült tanulmányt elemeztek, amelyek mind az emlőrák az 50 éven aluli betegek életminőségére gyakorolt hatásait vizsgálták – számolt be a vizsgálatról a Semmelweis Figyelő.

Dr. Patricia Ganz és munkatársai a Kaliforniai Egyetem Jonsson Comprehensive Rákkutató Központból arról számoltak be, hogy ezeknek a betegeknek az általános életminősége romlott, de a mentális panaszok súlyosabbnak mutatkoztak, mint a fizikai problémák. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a fiatalabb emlőrákos betegek depressziósabbak voltak, mint az ugyanilyen életkorú, egészséges populáció vagy az 50 éven felüli emlőrákos nők.

A korai menopauza, a meddőség és a menopauzával összefüggő tünetek gyakoribbak az 50 éven aluli betegekben és ezek a panaszok is hozzájárulnak mentális szenvedésükhöz. Fontos a személyre szabott kezelés Annak ellenére, hogy a testmozgás aránya a fiatalabb betegek körében a kezelést követően általában nőtt, gyakorinak számított esetükben a testsúly-növekedés és a fizikai inaktivitás. Az eredmények arra utalnak, hogy az emlőrákban szenvedő fiatalabb nők esetében a személyre szabott kezelés különösen fontos.

Ka pcsolódó cikkek:
A mellrák nemcsak az idősebb nők betegsége
Az emlőrák célzott biológiai kezelése
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Emlőrák (mellrák)
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog
A betegséggel lélekben is meg kell küzdeni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm

Top