A babát és az édesanyát is védi a szoptatás

A szoptatás alapvető része a gyermek megfelelő gondozásának, biztosítja az egészséges növekedést és lelki fejlődést. Csökkenti az anya számára az emlőrák és a petefészekrák, a vashiányos vérszegénység és a csípő combnyak törésének kockázatát – hívja fel a figyelmet a Szoptatás Világhete kapcsán a Magyar Védőnők Egyesületének tájékoztatója.

Minden évben újabb és újabb kutatások erősítik meg azt, hogy milyen fontos a kizárólagos szoptatás a baba 6 hónapos koráig, valamint a további folyamatos szoptatás, egyéb táplálék kiegészítés mellett a gyermek kétéves koráig vagy azon túl is. Az anyatejes táplálás optimális tápanyag bevitelt jelent a gyermek számára, csökkenti bizonyos betegségek kockázatát, mint például a hasmenés, légző rendszeri betegségek (pl.: tüdőgyulladás), fülbetegségek és hugyúti fertőzések.  A szoptatás alapvető része a gyermek megfelelő gondozásának, biztosítja az egészséges növekedést és lelki fejlődést. Csökkenti az anya számára az emlőrák és a petefészekrák, a vashiányos vérszegénység és csípő combnyaktörés kockázatát – hívta fel a figyelmet a közelgő Világhét kapcsán a Magyar Védőnők Egyesületének tájékoztatója.

Az idei rendezvények középpontjában az édesanyák közvetlen támogatása, segítése áll: információval, ötletekkel, érvekkel szakemberektől és önkéntes segítőktől. Ezért az idei mottó: Szoptatás támogatás – Édesanyák mellett (a Magyar Védőnők Egyesülete a WHO szoptatási Világhetéhez kapcsolódva szeptember 13-14-én Országos Védőnői konferenciát rendez szakemberek számára Kaposváron).

Szoptatási trendek Magyarországon

A 60-as években Magyarországon a nők több mint 50%-a táplálta kizárólag anyatejjel gyermekét a szülést követő első három hónapban. Egyes években ez az arány majdnem elérte a 60%-ot. A mesterségesen (tápszerrel) táplált gyermekek aránya csak 5% körül mozgott. A 70-es években az első 3 hónapban kizárólagosan szoptató édesanyák aránya 30% körülire esett vissza, míg a vegyes táplálás és a mesterséges táplálás 10-10 %-kal nőtt. Az ebben a szakaszban történő tápszerrel történő táplálás 1980-ban érte el csúcspontját, csecsemők több mint 16%-a kapott tápszert. A nyolcvanas évek közepétől a szoptatás aránya ismét emelkedni kezdett és 1991-re a háromhónapos korig történő kizárólagos szoptatás aránya elérte a 44%-ot. A mesterséges táplálás aránya 11,1% volt.

A szoptatást népszerűsítő programok, a bababarát szülészetek, valamint a szoptatás támogató civil kezdeményezések terjedését a szoptatási arányok jelentős növekedése követte a 90-es években. 1997-ben a 3 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya már 49,6 % volt, s ez az arány 2003-ra 65,3 %-ra emelkedett. Ezek a számadatok azonban kissé félrevezetőek voltak, mivel a kizárólagosan szoptatott csecsemők közé sorolták azokat is, akik tea-, gyümölcslé-pótlást is kaptak. A szigorúbb statisztikai adatfelvétel miatt a kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya 2004-ben ugyan visszaesést mutat, de erről az 58%-ról tudható, hogy valóban csak a kizárólag szoptatott újszülötteket tartalmazza.

A hazai kórházakban jelenleg az édesanyák 90%-a kezdi el szoptatni gyermekét. Ez jóval magasabb arány mint az EU átlaga (60%). Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy a mesterségesen táplált csecsemők aránya évek óta 7% körül állapodott meg.

Néhány példa a szoptatás előnyei közül:

– Az anyatej a csecsemők számára legmegfelelőbb tápanyagokat tartalmazza
– Az anyatejet a csecsemő könnyen emészti meg
– Az anyatej antitesteket és számos egyéb védőanyagot tartalmaz, mely a csecsemők betegségekkel szembeni ellenállását növeli
– A szoptatás során bensőséges anya-gyermek kötődés alakul ki
– A szoptatott csecsemők és gyermekek körében csökken az asztma, az allergia, az akkut légzőszervi betegségek, a fogállási rendellenességek, a szennyezett vízből származó fertőzés, a táplálkozási elégtelenségek, a gyermekkori rák kialakulásának, a krónikus megbetegedések kialakulásának, a cukorbetegség, a szívbetegségek, az elhízás, a bélfertőzés, a középfülgyulladás kockázata
– A szoptató édesanyák körében csökken a mellrák és a petefészekrák, az elhízás, a csontritkulás, a stressz és szorongás kialakulásának, a cukorbetegség kialakulásának kockázata

Kapcsolódó cikkek:
Egyre fiatalabban oda kell figyelniük a nőknek a melleikre
Mozgással a mellrák ellen
Mit (t)együnk a mellrák ellen?

Top