A betegeken is múlik kik lesznek az év orvosai

Idén is több százan gondolták úgy, hogy meg kell írniuk saját gyógyulásuk, kezelésük történetét, amelyek nem különböző betegségekről, hanem leginkább beteg embereket gyógyító emberséges orvosokról, pozitív emberi kapcsolatokról szólnak. Az eddig beküldött történetek közül több mint száz történet olvasható az interneten.

A Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány által tavaly szeptemberben immár harmadik alkalommal meghirdetett “év orvosa” kezdeményezésre több száz történet érkezett, amelyekkel betegek jelölik orvosukat a díjra. Ezt azzal tehették meg, ha megírták kezelésük történetét, amelyben meglátásuk szerint orvosuk elismerésre méltó módon mellettük állt.

December második felében ismert szakmai és közéleti személyekből álló zsűri válogatta elő a pályázaton induló történeteket. A döntőbe jutott 27 történet közül idén a nagyközönség on-line szavazással választja ki a három, kitüntetésben részesülő orvost: 2010. február 1-ig bárki szavazhat a www.dijazorvosokert.hu weboldalon a történetekre.

Sebészekről szóló történetek érkeztek be a legnagyobb számban, őket a háziorvosok, gyermekgyógyászok, belgyógyászok, onkológusok, szülészek, neurológusok, kardiológusok követik a rangsorban. Zala megye kivételével minden megyéből érkezett be történet a pályázatra. Volt olyan orvos, akit tizenkét hálás betegétől kapott jelölést. Nem befolyásolja egyik jelölt orvos esélyét sem, hogy hány történettel került be a döntőbe, mivel minden történetet külön lehet értékelni a szavazás során. Az értékelések átlaga alapján a legmagasabb pontszámot elérő 3 történet orvos-főszereplője kapja az elismerést.

Amint a szervezők megjegyzik, a jól megválasztott kezelés mellett a jó orvos-beteg kapcsolat a legfontosabb tényező, amely a gyógyulást kedvezően befolyásolja. A bizalom és az orvosba vetett hit megsokszorozhatja a gyógyulásért tett erőfeszítéseket is.

Kapcsolódó cikkek:
Az orvos csak úgy segíthet, ha találkozunk vele
Nagy Bandó András: “Minden nap ajándék”
Civilek: sorstárskapcsolatok és érdekképviselet

Top