A cigaretta a tüdőn túl a szájat, a fogakat is tönkreteszi

Nemcsak a tüdőrák miatt öl a cigaretta. A fogászatban is régóta figyelemmel követik a dohányzás szájüregi hatásait, hiszen a füst elsődlegesen a száj nyálkahártyájával találkozik. Statisztikák bizonyítják, hogy a szájüregi tumorok az utóbbi évtizedben megháromszorozódtak. Jelentős a fekélyes ínygyulladás és a dohányzás kapcsolata, gyorsabb a lepedék, fokozottabb a plakk képződés. A 30-59 év közötti dohányosok körében kétszer nagyobb a fogvesztés aránya.

Statisztikai adatok már évekkel ezelőtt azt mutatták, hogy a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban jelentősen elmarad attól, amit társadalmi-gazdasági fejlettségük általános szintje lehetővé tenne – emlékeztet tudósításában a Weborvos.

Sajnos az utóbbi időben a nõi dohányosok száma is emelkedett. A tendencia különösen a fiatal diáklányok esetében elszomorító. E tendenciákra utaló jeleket láttunk a Heim Pál Gyermekkórház Kamaszszűrő Programjában, melyben a Fogászati Prevenciós Osztály végzi a szájüregi szűrést. A szűrendő gyerekek száma mintegy 3000 fő lesz, a szűrések egyharmadánál járva elmondható, hogy a 15-18 éves korosztály 60 százaléka(!) dohányzik, a cigarettázó lányok aránya 50 százalék. A fiatalok dohányzása sajnos trendi, felnőtté válásuk mérföldkövének érzik ezt az igen rossz szokást. Társadalmi hovatartozásuktól függetlenül dohányoznak összejöveteleken, bulikon, rendezvényeken, utcán – mondta el a Weborvosnak dr. Dima Magdolna fogászati prevenciós főorvos és Királyházi Viktória dentálhigiénikus.

Kapcsolódó cikkek:
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nõbeteg
Fogy a levegõ a dohányosok körül
Mindenféle füst megviseli a tüdõt
Mi okozza a tüdõrákot?
Dohányosok az onkológiákon

Top