A dohányzás butítja a férfiakat

Ha egy férfi rendszeresen dohányzik, nagyobb az esélye annak, hogy kognitív (értelmi, memória, észlelési) funkciói gyorsan romlanak, mint a nemdohányzóknak – ezt állapították meg egy tudományos folyóiratban londoni kutatók. A szerzők hozzátették: egyre szaporodnak az azzal kapcsolatos bizonyítékok, hogy az idősebbekben kapcsolat van a dohányzás és a demencia (agyi és értelmi funkciók hanyatlása) között; a dohányzás világszerte növeli a demenciában szenvedők számát.

Read More
Séverina Sabia és kutatócsoportja azt akarták megtudni, milyen hatást gyakorol a dohányzás az idősödő emberekre – számolt be cikkében a vizsgálatról a Medical Online. Adataikat a Whitehall II nevű vizsgálatból nyerték, amelyben a Brit Polgári Szolgálat önkéntesei vettek részt.

Összesen 2137 nő és 5099 férfi adatait elemezték, akiknek átlagos életkora az első felmérés időpontjában 56 év volt. Egy 25 éves periódus alatt hat alkalommal mérték fel a személyek dohányzási szokásait és 10 év alatt háromszor (1997 és 1999, 2002 és 2004, valamint 2007 és 2009 között) végeztek kognitív felmérést. A fő eredmények a következők voltak:

– a férfi dohányosokban nagyobb volt a kockázata a gyors kognitív hanyatlásnak, mint a nemdohányzókban (a különbség mintegy 10 százalékos volt, s ha a korán meghaltakat is figyelembe vették, ennek 1,2–1,5-szöröse);
– azokban a férfiakban volt a legkifejezettebb az értelmi hanyatlás, akik az első kognitív felmérés után is folytatták a dohányzást;
– még azokban a dohányosokban is az átlagosnál nagyobb volt a kognitív hanyatlás mértéke, főleg a végrehajtó funkcióké, akik az első kognitív felmérést megelőző 10 éven belül felhagytak a dohányzással (a végrehajtó funkciók körébe tartoznak az olyan kognitív folyamatok, mint a munkamemória, a figyelem, a problémamegoldás, a verbális érvelés, a mentális rugalmasság);
– azokban az egykori dohányosokban, akik már nagyon hosszú ideje – több mint 10 éve – nem dohányoztak, nem volt nagyobb a kognitív hanyatlás kockázata, mint azokban, akik soha nem dohányoztak.

– Úgy látszik, hogy – különösen idős korban – alábecsülik a dohányzás és kogníció közötti összefüggést, feltehetően azért, mert a dohányosok körében korábban következik be a halál, és így kiesnek a vizsgálatból – idézi a szerzőket a cikk.

A nők esetében nem mutattak ki hasonló kapcsolatot a dohányzás és a kognitív funkciók között – a szerzők erre nem tudnak magyarázatot adni. Felvetették, hogy talán a férfiak erősebb dohányosok, mint a nők, s ez lehet az oka a kapcsolat hiányának a nőkben.

Kapcsolódó cikkek:
A light cigi is erõs méreg
Mindent megtesznek, hogy eldobassák a cigarettát
Leszokás a dohányzásról: egyre több az ösztönző
Életmódváltás esetén jár teljes gyógyszerártámogatás
A kora reggeli dohányosoknál még nagyobb a rák kockázata
Szinte teljes 2012-től a cigitilalom
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Dohányosok az onkológiákon
Dohányzás: 19 percenként egy halott
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább

Top