A dohányzási tilalom jó befektetés

Világszerte mind több ország statisztikái igazolják, hogy a dohányzás tiltása minden olyan helyen, ahol sokan megfordulnak – akár hivatalban, akár vendéglátóipari létesítményben -, jelentősen javítja a közegészségügyi helyzetet. Legutóbb Nevada amerikai állam adatai is bizonyítják, hogy a dohányzást gátló törvény bevezetése óta kevesebb ember kerül kórházba és sokkal kevesebbet kell költeni az egészségügyre.

Nevadában az úgynevezett tiszta belsőtéri levegő törvény 2007-ben lépett életbe. Chris Pritsos és munkatársai ennek a törvénynek az eredményeiről számolnak be a Tobacco Control szaklapban. A munkacsoport megvizsgálta, hogy 2007 és 2009 között milyen változások észlelhetők a passzív dohányzással kapcsolatba hozható egészségügyi gondok gyakoriságában. Kimutatták, hogy mind a felnőttek, mind a gyermekek körében ezeknek a betegségeknek a következtében statisztikailag bizonyíthatóan kevesebb beteget kellett fölvenni a helyi kórházakba.

A törvény hatályba lépésétől kezdve évente Nevadában 346-tal kevesebb ember került heveny szívinfarktus miatt a gyógyintézetekbe, és az agyi katasztrófa esetek száma átlag 315-tel lett kisebb. Az államban az infarktusos esetek ellátására fordított összeg átlagosan 23,5 millió dollárral (4,4 milliárd forint) csökkent, a szélütés miatt kórházba szállított betegek kezelési költsége 9,8 millió dollárral (1,8 milliárd forint) lett kevesebb.

“Az államunkban hatályba lépett részleges dohányzási tilalom eredményeként mind a kórházi költségek, mind a kórházi fölvételek számának csökkenése az adófizetők költségeit csökkentette” – hangoztatta John Packham, a tanulmány társszerzője. A törvény nyilvános helyeken tiltja a dohányzást, beleértve minden zárt munkahelyt és minden vendéglátóipari létesítményt, ahol ételt szolgálnak fel. Most a kaszinókban dolgozók is szeretnék elérni, hogy a törvény rájuk is vonatkozzon, mert ott még bárki rágyújthat, nekik pedig szívniuk kell a füstöt – derül ki az MTI összefoglalójából.

Kapcsolódó cikkek:
A tisztiorvosok árgus szemmel figyelik a dohányzókat
Megalakult a tüdőrák elleni Harcosok Klubja
Tüdőrák: tiltakozás és gyógyítás
A nőknek is joguk lett a tüdőrákhoz
Mindenféle füst megviseli a tüdőt
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
A tüdőrák fajtái és típusai
Új gyógymódok, célzott biológiai kezelések tüdőrákban

Top