A fekete cigaretta duplán halálos lehet

Több ezer szál hamis cigarettát foglaltak le a brit hatóságok egy házkutatás során. A szakértők szerint a hamis cigaretták veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, a dohányosok ezeket fogyasztva akár halálos mérgeket is belélegezhetnek – persze a boltokban vásárolt cigaretták esetén is ezt teszik, csak azok úgy valamivel lassabban teszik tönkre a szervezetet.

Amint arról a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) beszámolt,
mintegy 2500 szál hamis cigarettát és 400 csomag dohányt foglaltak le egy házkutatás során a brit hatóságok az északnyugat-angliai Blackpool városában. A razziára lakossági bejelentést követően került sor: a bejelentés szerint a ház lakói dohánytermékeket értékesítettek otthonukban.

A razziához kapcsolódó hatósági közlés szerint a feketepiaci cigarettakereskedelem talán legaggasztóbb vonatkozását a hamisítványok egészségügyi kockázata jelenti. A hamis dohányáru előállítása során nem tartják be az eredeti gyártókra nézve kötelező minőségi és egészségügyi szabályokat, így a hamis cigarettákba gyakorlatilag bármilyen oda nem illő anyag bekerülhet. Ennek nyomán könnyen lehet, hogy a hamis terméket megvásárló dohányosok halálos mérgeket lélegeznek be cigarettázás közben.

A nemzetközi hír eddig tartott, ám azt mindenképp hozzá kell tenni: a minőségbiztosított rendszerekben előállított dohánytermékek éppúgy méreganyagok százait juttatják a szervezetbe, s idehaza is emberek százezreinek életét teszik tönkre, legfeljebb lassabban, a határértékek mentén teszik ezt – hangozzék bármilyen groteszkül is e szövegkörnyezetben a “határérték” kifejezés.

Kapcsolódó cikkek:
Legyen rosszabb a dohányfüst!
Mindenféle füst megviseli a tüdõt
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Tüdõrák: 95 százalékban a dohányzás a felelõs

Top