A hozzátartozók kapcsolata a rákbeteg családtaggal

A család szerepe a rákbetegséggel való megküzdésben – ez a kiemelt témája a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT) szeptemberi budapesti konferenciájának.

A szeptember 17-18-i konferencia vendég előadója prof. dr. Lea Baider, az izraeli Hadassa University Hospital Sugárterápiás és Onkológiai osztályának vezetője (képünkön). Lea Baider 15 éven át volt az Izraeli Pszichoonkológiai Társaság vezetője, a mai napig a tiszteletbeli igazgatója. Számos nemzetközi pszichoonkológiai kutatás vezetője. Fő témái a kultúrák közötti különbségek megjelenése a rákbetegség során, illetve a családstruktúra, a megküzdés és a gyógyulás kapcsolata. A professzor szeptember 18-án tart interaktív előadást a szakemberek számára „Mindig törődni fogsz velem? Családi utazás a diagnózistól a terminális betegségig” címmel.

Ezt megelőzően, szeptember 17-én kerül sor magára a konferenciára. Ezen Koltai Mária tart előadást a rákbetegség és a család kapcsolatáról, dr. Riskó Ágnes e kapcsolatot a daganatellenes kezelés időtartamára vonatkoztatva elemzi. Lea Baider e napi előadásának címe: A szavak mítosza és a csend. Dr. Pilling János a családi gyászról értekezik a „Jövőn innen, a múlton túl” című referátumában, Rohánszky Magda, az MPOT elnöke pedig két család esetét tárja a hallgatóság elé.

Kapcsolódó cikkek:
Családban is lehet magányos a beteg
Támaszt nyújtanak a rákbetegek családtagjainak
Nem lemondani a mindennapi örömökrõl

Top