A mellrák nemcsak az idősebb nők betegsége

A mellrák leggyakrabban ugyan az idősebb nőket érinti, hiszen a diagnosztizált betegek kétharmada ötven év feletti, ám ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabb korosztály ne lenne veszélyben: már huszonéveseknél is előfordulhat a betegség. A mellrákosok egy százaléka pedig férfi: bár náluk könnyebb felismerni az elváltozásokat, a betegség ritkasága miatt keveseknek jut eszébe az, hogy rendszeresen vizsgálja magát.

A mellrákos megbetegedésekben a kutatások meglehetősen sok olyan rizikótényezőt tártak fel, melyek hajlamosíthatnak a daganat kialakulására. Az életkor az egyik legfontosabb tényező: a mellrák megjelenése az idősebb korosztályban valószínűbb. A fiatalabbaknál kialakuló daganatok ugyanakkor sokszor agresszívabbak, súlyosabbak.

Amint azt a Házipatika sorra veszi, a genetika szintén szerepet játszhat abban, hogy kinél alakul ki mellrák. Azoknál a nőknél, akiknek a családjában (különösen a közvetlen vérrokonoknál, az anyánál, a testvérnél vagy a gyermeknél) már volt mellrákos megbetegedés, kétszer olyan gyakran jelennek meg a daganatok. Ha pedig nemcsak egy személynél, hanem többnél is diagnosztizáltak emlődaganatot, a rizikó tovább növekszik. Szintén növeli a betegség kialakulásának kockázatát, ha még a menopauza előtt alakult ki a daganat, vagy ha mindkét mellet megtámadta.

Növeli a daganatok megjelenésének eshetőségét a rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, az állati zsiradékokban gazdag étrend, az elhízás és a dohányzás (az aktív és a passzív egyaránt).

Ha tudjuk, hogy a családunkban már volt mellrák vagy azzal összefüggő betegség, akkor érdemes megváltoztatni az életmódunkat, és kiiktatni azokat a tényezőket, melyek szintén növelik a mellrák kialakulásának kockázatát. Akár magasabb, akár alacsonyabb a mellrák kialakulásának eshetősége, kiemelten fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra és az otthoni önvizsgálatot se felejtsük el: minél korábban ismerik fel ugyanis a betegséget, annál nagyobb az esélye annak, hogy teljesen meggyógyulhatunk. Ha valaki megszabadul az esetleges túlsúlytól, leteszi a cigarettát, igyekszik kevesebb alkoholt inni, többet sportolni, akkor szintén csökkentheti a mellrák kialakulásának veszélyét.

Kapcsolódó cikkek:
Mellrák
Az emlőrák célzott biológiai kezelései
Az Európai Bizottság támogatja az áttétes emlőrák célzott kezelését
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Célzott biológiai terápiák a rákgyógyításban
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

A mellrák nemcsak az idősebb nők betegsége

Könnyű legyinteni, hogy “a mellrák úgyis csak az idősebb nőket érinti”. Ez azonban hamis biztonságérzetet ad. Fiatal nőknél, sőt férfiaknál is kialakulhatnak a mellben daganatok – oda kell figyelni magunkra, megtanulni az önvizsgálatot, s eljárni a szűrésekre.

A mellrák leggyakrabban az idősebb nőket érinti: a diagnosztizált betegek kétharmada ötven év feletti, ám ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabb korosztály ne lenne veszélyben: már huszonéveseknél is előfordulhat a betegség, sőt gyermekeknél is! A mellrákosok egy százaléka pedig férfi: bár náluk könnyebb felismerni az elváltozásokat, a betegség ritkasága miatt keveseknek jut eszébe az, hogy rendszeresen vizsgálja magát – hívja fel a figyelmet a Házipatika összeállítása.

Az életkor az egyik legfontosabb tényező: bár a mellrák megjelenése az idősebb korosztályban valószínűbb, a fiatalabbaknál kialakuló daganatok sokszor agresszívabbak, súlyosabbak.

A genetika szintén szerepet játszhat abban, hogy kinél alakul ki mellrák. Azoknál a nőknél, akiknek a családjában (különösen a közvetlen vérrokonoknál, az anyánál, a testvérnél vagy a gyermeknél) már volt mellrákos megbetegedés, kétszer olyan gyakran jelennek meg a daganatok. Ha pedig nemcsak egy személynél, hanem többnél is diagnosztizáltak emlődaganatot, a rizikó tovább növekszik. Szintén növeli a betegség kialakulásának esélyét, ha még a menopauza előtt alakult ki a daganat, vagy ha mindkét mellet megtámadta.

Növeli a daganatok megjelenésének esélyét a rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, az állati zsiradékokban gazdag étrend, az elhízás és a dohányzás (az aktív és a passzív egyaránt).

Akár magasabb, akár alacsonyabb a mellrák kialakulásának esélye, kiemelten fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra és az otthoni önvizsgálatot se felejtsük el! Minél korábban ismerik fel ugyanis a betegséget, annál nagyobb az esélye annak, hogy teljesen meggyógyulhatunk.

Kapcsolódó cikkek:
Mellrák
Mellrákos nõk vallanak kálváriájukról
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm
Bangó Margit és a mellrák: énekek a kórházi ágyon

Top