A mellrákon átesett nők szójafogyasztását vizsgálták

A mellrákot túlélt nők egy része fél attól, hogy a szóját tartalmazó ételek fogyasztásával kiteszi magát annak a veszélynek, hogy a daganata kiújul. Egy új kutatás szerint azonban aggodalmuk alaptalan.

“Nem láttunk semmilyen bizonyítékot arra, hogy a mellrák utáni szójafogyasztás növeli a betegség újbóli megjelenésének vagy a halálozásnak a kockázatát” – mondta Dr. Xiao Ou Shu, a nashvillle-i Vanderbilt Egyetemi Kórház epidemiológus professzora. “A tanulmányunkból kiderül, hogy a mellrák túlélői biztonsággal fogyaszthatnak szóját, sőt, az csökkentheti a rák újbóli megjelenésének esélyeit is.” A kutató kihangsúlyozta, hogy élelmiszerekre gondolt, mint például a tofu és a szójabab, és nem a kiegészítőkre” – számolt be a betegszoba.hu.

Az eredményeket az Amerikai Rákkutatási Szövetség orlandoi éves gyűlésén teszik közzé. Ezek előzetes adatoknak számítanak, míg meg nem jelennek lektorált folyóiratban. A tanulmányhoz Shu 9.515 nő adatait értékelte ki, akik három mellrák-túlélőkkel készített tanulmány valamelyikében részt vettek. Átnézte a táplálkozással kapcsolatos kérdőíveket a szójafogyasztás szempontjából.

A múltban a mellrákot túlélő asszonyok inkább kerülték a szóját – mondta el dr. Marian Neuhouser, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ társult tagja. Attól féltek, hogy néhány szóját tartalmazó étel gyenge fitoösztrogénként működhet, a legtöbb melldaganat pedig ösztrogénreceptor-pozitív, vagyis a növekedéséhez ösztrogén szükséges. “Szerintem ez a tanulmány egy korábbival karöltve alátámasztja a feltevést, hogy a szójatartalmú ételek biztonságosak a mellrákos nők számára.” Azt is kihangsúlyozta, hogy ez csak a szójából készült ételekre vonatkozik, nem a kiegészítőkre. A szója kiváló forrása az alacsony zsírtartalmú fehérjének, hozzájárul az egészséges étrendhez.

A hír értékeléséhez megjegyzendő: a kutatók világszerte számos élelmiszernek vizsgálják az egyes betegségekre vonatkozó esetleges hatásait, ám még statisztikailag kimutatható egybeesések sem jelentenek feltétlenül ok-okozati összefüggést. Étrenddel tehetünk az egészségesebb életmódért, ám semmilyen étrendről nem bizonyították, hogy biztosan segíthet például egy rosszindulatú melldaganat kiújulásának elkerülésében.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák műtét után: megelőzni a limfödéma kialakulását
Célzott biológiai kezelések emlőrákban
Mozgással a mellrák ellen

Top