A menopauza tüneteit és a mellrák kockázatát vizsgálták

Azoknál a nőknél, akik hőhullámokat és a menopauza egyéb tüneteit élték át, 50 százalékkal kisebb az emlőrák leggyakoribb formájának kockázata, mint az ilyen jelenséget nem tapasztaló nőknél. Ezt a kapcsolatot a Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói mutatták ki elsőként.

Mint a senior szerző, dr. Christopher I. Li epidemiológus elmondta, úgy látszik, hogy a menopauzális tünetek védő hatása annál erősebb, minél erősebbek és minél gyakoribbak voltak ezek a jelenségek. Azoknál a nőknél, akik a hőhullámokra, a verejtékezésre még éjszaka is felébredtek, kifejezetten alacsony volt az emlőrák kockázata – adta hírül a Medical Online.

Li és kollégái a kapcsolatot azzal magyarázzák, hogy a női nemi hormonok, az ösztrogén és progeszteron fontos szerepet játszanak a legtöbb emlőrák kialakulásában, és a menopauzát kísérő tünetek éppen abból adódnak, hogy lecsökken ezeknek a hormonoknak a szintje a petefészek működésének lanyhulása miatt. Feltevésük szerint az ösztrogénszint erősebben csökken azoknál a nőknél, akik hőhullámukat és más tüneteket élnek át a menopauza kapcsán.

Az eredmények szerint az invazív duktális és az invazív lobuláris emlőrák gyakorisága 40–60 százalékkal volt kisebb menopauzális panaszok esetén. (Az említett két rák az emlőrák két leggyakoribb formája.) Ez az összefüggés akkor sem változott, ha az elemzés során figyelembe vették azokat a tényezőket, amelyek szintén befolyásolják az emlőrák előfordulását (pl. kövérség, hormonpótlás).

A kutatás során 1437 posztmenopauzális nővel készítettek interjút, akik közül 998-ban korábban emlőrákot diagnosztizáltak. Kikérdezték őket a gyakori menopauzális tünetekre vonatkozóan, így a hőhullámokról, az éjszakai izzadásról, az álmatlanságról, a hüvelyszárazságról, a szabálytalan vagy túl erős menstruációról, a depresszióról és a szorongásról.

“Bár a menopauzát kísérő tünetek egyértelműen rontják az életminőséget, vizsgálatunk arra utal, hogy pozitív oldala is van: ha a további tanulmányok is igazolják, akkor kijelenthetjük, hogy a tünetektől szenvedő nőkben jelentősen ritkább az emlőrák” – mondta dr. Li.

Kapcsolódó cikkek:
A mellrák kockázati faktorai
Az emlõrák kezelése: kemoterápia és hormonterápia
Emlõrák: mielõbb felfedezni, hamar mûteni
Mozgással a mellrák ellen
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm
Bangó Margit és a mellrák: énekek a kórházi ágyon

Top