A mozgás segít(hetne) felépülni a rákból

A daganatos betegség által kiváltott és az onkológiai kezeléssel járó tünetek is enyhíthetők, ha a beteg rendszeresen mozog, személyre szabott gyógytornán vesz részt.

Amint arra dr. Petrányi Ágota és Gyimesi Zsófia a Klinikai Onkológia című folyóiratban megjelent publikációjukban felhívják a figyelmet, miközben napjainkban sok szó esik a fizikai aktivitás egészségmegelőző szerepéről, sajnálatosan alig beszélünk erről a rosszindulatú betegségek kezelésével összefüggésben.

Pedig a rendszeres testedzés eredményeként javul az erőnlét, a fizikai teljesítőképesség, az izomerő, kedvezőbbé válik a test öszszetétele, a test arányai, csökken a fáradtságérzés. Pszichés hatásai eredményeként csökken a szorongás, a depresszió, javul a beteg hangulata, és nő a beteg önbizalma. Mindezek pedig az életminőség javulását eredményezik. A rosszindulatú betegség és a kezelések olyan rövid, vagy akár hosszú távú következményekkel és mellékhatásokkal járhatnak, melyek a mindennapi életet nagymértékben befolyásolják, korlátozzák. Ezek egy része pedig jelentősen csökkenthető lenne az onkológiában jártas gyógytornász segítségével meghatározott, személyre szabott mozgásterápiával, edzéstervvel – szögezik le a szakemberek.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top