A nőknek is joguk lett a tüdőrákhoz

Ma Magyarországon mintegy 2,5 millió ember gyújt rá rendszeresen. A dohányzás okozta egészségkárosodás miatt 19 percenként meghal valaki; évente egy kisvárosnyi lakosságot veszítünk el így. A tendenciák is rossz irányba mutatnak: a felmérések szerint egyre fiatalabb korban kezdik a dohányzást, és nincs különbség a két nem között sem, hiszen például a középiskolás lányok is legalább annyit dohányoznak, mint a fiúk.

A Házipatika beszámolója szerint a közelmúltban megtartott dohányzásellenes világnapon elhangzott: “a nők is kivívták a jogot maguknak, hogy tüdőrákban halhassanak meg.”

A rendezvényhez kapcsolódó sajtótájékoztatón dr. Fenyvesi Tamás felhívta a figyelmet, hogy a dohányzás nemcsak a légúti és tüdőrák útján szedi áldozatait, hanem legalább ilyen számban áll a vezető halálozási okot jelentő szív- és érrendszeri betegségek hátterében is. A leszokás nehézségeiről dr. Vajer Péter családorvos, a Dohányzásról Leszokást Támogató Központ képviselője beszélt: a dohányosok fele szeretne leszokni, de segítség nélkül a tapasztalatok szerint csak elenyésző részüknek, százból 2-3 embernek sikerül. Szakszerű segítséggel ez az arány 40 százalékos is lehet.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a legjobb az lenne, ha sikeres propaganda, megelőzés nyomán eleve kevesebben szoknának rá a dohányzásra: ha a fiatalokkal időben sikerülne megértetni, hogy a dohányzástól senki nem lesz előbb felnőttebb, divatosabb, férfiasabb vagy egyenrangúbb – csak szenvedélybeteg és 8-10 évvel rövidebb életű.

K apcsolódó cikkek:
Legyen rosszabb a dohányfüst!
Tüdõrákosként is káros a dohányfüst
Dohányosok az onkológiákon
Mi okozza a tüdõrákot?
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Egyre fiatalabbak a tüdõrákosok, több a nõbeteg

Top