A patológia, a gyógyítás alapja

– Annak idején, amikor egyetemi tanulmányaimat végeztem, már látni lehetett, hogy az orvostudományon belül mennyire meghatározó a patológia szerepe, ezért döntöttem úgy, hogy ebbe az irányba szakosodok – mondta dr. Cifra János, a Tolna Megyei Balassa János kórház pathológiai osztályának megbízott vezetője.

A terület már jó ideje nem csak a kórbonctanról szól, mind nagyobb teret nyer a testből eltávolított sejtek, szövetek, szervek vizsgálata, a bennük végbemenő kóros folyamatok diagnosztizálása, leírása, az okok feltárása. Különösen nagy jelentőséggel bír mindez például a daganatos betegségek esetében.

Dr. Cifra János Nagyváradon született, pályáját is szülőföldjén, Erdélyben alapozta meg. Gimnáziumi tanulmányai során dőlt el, hogy az orvosi hivatás lenne a számára megfelelő, hiszen a tantárgyak közül a biológia és a kémia vonzotta a legjobban. Orvosi diplomáját 2002-ben a Marosvásárhelyi egyetemen vehette át – olvasható a teol.hu portál cikkében.

Nem sokkal ezután áttelepült Magyarországra, egy barátja tanácsára rezidensi munkáját már Szekszárdon kezdte meg. Közben két évet töltött a Pécsi Tudományegyetem Patológiai Intézetében is, majd visszatért a Balassa János kórházba. Szakvizsgáját 2009-ben tette le. Tavaly szeptember óta látja el a megbízott osztályvezetői feladatokat.

Mint elmondta, jelenleg rajta kívül még három orvos dolgozik az osztályon, csapatuk megpróbálja mind magasabb színvonalon ellátni a patológiai szolgáltatással járó feladatokat. Hozzátette, a fejlődés a további specializálódás irányába mutat, szeretné, ha mindannyian egy-egy területen mélyítenék el a tudásukat, így lenne például, aki a citopatológiában, míg más a molekuláris patológiában szerezne még bővebb ismereteket.

Kapcsolódó cikkek:
Patológusok a gyógyításban: film a vizsgálatokról
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Egyre jobban ismerik a patológusok a betegségeket

Top