A sebészek a béltükrözést pártolják

A sebészeti szakmai kollégium elnöke a kolonoszkópiát tartja a rákszűrésre alkalmas leghatékonyabb bélvizsgálati módszernek.

– A béltükrözés az egyetlen olyan vizsgálati módszer, amely nemcsak nagy biztonsággal megtalálja a rákmegelőző állapotot, hanem egyetlen beavatkozással, a kockázatosnak ítélt polipok azonnali eltávolításával meg is szünteti a veszélyt – foglalt állást a Weborvos megkeresésére Jakab Ferenc professzor, a Sebészeti Szakmai Kollégium elnöke. Hozzátette: az eredményeket költséghatékonysági számítások is alátámasztják, egy negatív kolonoszkópia esetén ugyanis tíz éven át nincs szükség újabb vizsgálatra.

A vastagbélrákkal és végbélrákkal diagnosztizált betegek jelentős részénél a tumor már előrehaladott stádiumban van akkor, amikor az orvosok felfedezik: ekkor már nemcsak az adott bélszakaszban okoz jelentős akadályt a daganat, hanem átterjed a környező szervekre, illetve a véráram és a nyirokutak révén távoli helyeken is áttéted adhat. A túl későn felfedezett, előrehaladott, áttétes vastagbélrákot nem lehet meggyógyítani: az esetleges sebészeti beavatkozás és onkológiai kezelés ezekben az esetekben az életminőség lehetőség szerinti minél további fenntartását, s az élettartam megtoldását szolgálja. Ezzel szemben az idejében felfedezett bélrákok nagy eséllyel meggyógyíthatók. életbe vágó kérdés tehát, hogy elérhető-e korai diagnózist szolgáló szűrési módszer.

Magyarországon szakmai vita bontakozott ki a különféle szűrési módozatokról. A szakemberek egy része a többször ismételt székletvérteszt mellett foglalt állást, mondván, ez egy egyszerűbb eljárás, jobban rávehetők a tünetmentes emberek is a részvételre. A vérteszt hívei úgy vélekednek, csak az elsődleges vizsgálat alapján rizikósnak vélt esetekben indokolt a béltükrözés. A másik álláspont képviselői a vértesztek álnegatív eredményeinek eshetőségét hangsúlyozzák, mondván, a tumor sok esetben nem vérzik folyamatosan, így félrevezető lehet egy megnyugtató eredmény, pozitív esetben pedig egyébként is kolonoszkópia következik.

Kapcsolódó cikkek:
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top