A TBC növelheti a tüdőrák kockázatát

A Journal of Thoracic Oncology 2011. januári számában egy közlemény meggyőző bizonyítékokkal támasztja alá, hogy szoros kapcsolat van a tuberkulózis és tüdőrák között.

A tajvani China Orvostudományi Egyetem és Kórház kutatói 2000-ben az országos társadalombiztosítás által ellátott személyek közül véletlenszerűen választottak ki egymillió, 20 évesnél idősebb személyt. Azokat, akiknek bármilyen rákjuk volt, kizárták a vizsgálatból. Végül összesen 716 872 felnőtt maradt a két vizsgált csoportban: 4480 személy, akikben 1998 és 2000 között TBC-t mutattak ki, illetve 712 392 nem TBC-s személy – számolt be a Medical News Today nyomán a kutatásról a Medical Online.

Mindkét csoportot 2007-ig követték, és kiderült, hogy a tuberkulotikusokban 10,9-szer akkora volt a tüdőrák kockázata, mint a tuberkulózistól mentes személyekben. Az összhalálozás is sokkal nagyobb volt a tuberkulózisos csoportban.

Amint az a Medical Online híradásából ugyancsak kiderül, dr. Chih-Yi Chen, az egyik kutató elmondta: a fejlődő és a fejletlen területeken a tuberkulózis rendkívül gyakori, de túlságosan kevés figyelmet fordítanak arra, hogy a betegség nagy mértékben megnöveli a tüdőrák veszélyét is. Még nagyobb, 16-szoros a kockázat, ha a tuberkulózis mellett krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) is fennáll. Ebből a vizsgálatból az következik, hogy a tüdőrák prevenciónak a tuberkulózis elleni harc is része kell, hogy legyen.

Kapcsolódó cikkek:
Mire jó a tüdõszûrés?
Tüdõrák, tüdõgyulladás, TBC: miért nem figyel jobban a világ?
Tüdõrák: Magyarország a világelsõ
A tüdõrák fajtái és típusai
Egyre fiatalabbak a tüdõrákosok, több a nõbeteg
A tüdõrák kialakulása és következményei
Tüdõrák: új gyógymódok, célzott biológiai terápiák

Top