Alternatív tudományok „Kész Átverés Show”-ja

Az alternatív tudomány állításainak „hatásosságát” kísérletileg többnyire nem bizonyítják, vagy ha igen, akkor azok nem állják ki a tudományos igényesség próbáját. A forgalmazók gyakran nem a hatékonyságot, hanem az eladhatóságot tekintik portékájuk fő értékmérőjének, ezért az erőfeszítéseiket inkább a marketingre, mint a termék működésének, illetve hatásainak szisztematikus feltárására összpontosítják. A potenciális vevők meggyőzéséhez pedig számos esetben tudományos halandzsát használnak.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) előadássorozata keretében 2010. október 6-án, szerdán 18 órától Sipos Pál, a Természettudományi Kar egyetemi docense tart előadást Az alternatív tudományok Kész Átverés Show”-ja címmel. A rendezvénynek Szegeden a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi terme ad otthont – tudósít a Weborvos.

Sipos Pál úgy fogalmazott: az előadásomban megvizsgálom, hogy a ma embere miért fordult el a természettudományos ismeretektől és miért különösen „sérülékeny” az áltudományokkal szemben. Konkrét példák kapcsán a hivatalos természettudomány szemüvegén keresztül megvizsgáljuk az alternatív tudomány néhány állítását a pí-vízről, az elektrolitikus méregtelenítő berendezésről, az anionban gazdag és kationban szegény vízkoncentrátumról, a turmalin nanokristályokat tartalmazó egészségügyi betétről, a mindenható ezüstkolloidról…

– Az előadással nem szándékom a hivatalos tudomány magaslatairól alátekintve bárkit is nevetségessé tenni. A vizsgált irányzatokat is inkább „alternatív” mint „ál” tudománynak fogom nevezni, hitelességük megítélését pedig az előadáson elhangzottak alapján hallgatóságomra bízom – fogalmaz Sipos Pál.

Kapcsolódó cikkek:
Vágó István: Legyen Ön is Szkeptikus!
Kockázatos csodaszerek: drágán árult remények
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Mi lesz az eredeti onkológiai gyógyszerekkel?

Top