Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Kezdetben csak egyes vastagbéldaganatok előfordulása esetén alkalmazták a daganatok érgátlását célzó kezelést, ám egyre több olyan áttétes emlőrákban szenvedő beteg is van, akinek a terápia nyomán az orvosok hosszabb ideig tudnak jobb életminőséget biztosítani mint korábban.


Ugyan sok gyakorlati tapasztalat még nem gyűlt össze, ám fontos előrelépésnek tartja az áttétes emlődaganatok terápiájában a tumor érfejlődésének (angiogenezisének) és vérellátásának  gátlását célzó kezelés lehetőségét Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának professzora.

A terápia lényegéről Kahán Zsuzsanna elmondta: a gyógyszeres kezeléssel gátolni tudják a daganat érbenövését, s ezzel akadályozni azt, hogy elegendő tápanyaghoz és oxigénhez jusson a tumor. Ennek nyomán egyrészt sorvadni kezd a daganat, másrészt nem tud olyan intenzitással továbbterjedni mint a kezelés nélkül.

Kemoterápiás kombináció

A hatásmechanizmushoz hozzátartozik az is, hogy megváltozik a tumort tápláló kóros erek szerkezete, ezáltal több citosztatikum, azaz daganatölő szer juthat be a tumorba, elősegítve ezzel roncsolódását. – A daganat egyfajta védekező mechanizmussal fejleszti ki azokat a kóros ereket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a citosztatikum ne tudjon ott hatni, ahol kellene. Ezeket a védelmi bástyákat tudjuk megtámadni a kezeléssel – magyarázza a professzorasszony.

Az érgátlás ugyanakkor nem univerzális gyógymód: mint minden gyógyszeres terápia esetében, itt is szigorúan szabályozott az, hogy ki kaphatja a kezelést. Ennek oka, hogy csak olyan tumortípusú és stádiumú betegeknél alkalmazható egy-egy gyógyszer, akiknél a klinikai vizsgálatok során bizonyították a hatékonyságot.

Kahán Zsuzsanna elmondta: a tumor érgátlása az emlőrákos betegek közül azoknál vethető be, akiknél a rákbetegség első ellátását követően éppen kiújul valamelyik szervben a tumor, azaz áttétet (metasztázist) képezett. A terápiát hormonérzéketlen és HER2-negatív emlőrák esetében alkalmazhatják, s további feltétel, hogy a beteg korábban egy speciális kemoterápiában is részesüljön. összességében a tumoros érgátlás az áttétes emlőrákos betegek  12 százalékánál alkalmazható. Magát a terápiát sem önmagában vetik be, hanem kemoterápiás kombinációban. A kezelés magas költsége miatt az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál méltányossági kérelemmel lehet finanszíroztatni az alkalmazást.

Kahán Zsuzsanna hozzátette: azoknál a betegeknél, akik minden feltételnek megfelelnek, a korábbiakhoz képest jelentősen ki tudják tolni azt az időt, amíg romlik a páciens állapota. Ezzel együtt pedig a túlélési idő is növekszik. Amint a professzorasszony fogalmaz, ilyen előrehaladott stádiumú daganatos betegeknél sajnos gyógyulásra már nem lehet reálisan számítani, emiatt azt értékelik eredményként, ha javul az állapotuk, ha minél tovább biztosítani tudják az elfogadható életminőséget.

Idő “ajándékba”

A tumoros érgátlásban részesülő betegnek a terápiával a korábbinak a duplájára nő annak az esélye, hogy jobb állapotba kerül, azaz, hogy az áttétek – ezáltal pedig azoknak a tünetei – csökkennek. Amennyiben a tumoros érgátlás hatékony, ez több hónappal, olykor egy éven túli idővel toldja meg azt az időszakot, amit a beteg a családjával tölthet.

Mint minden gyógyszernek, a daganatos érgátlást célzó kezelésnek is lehetnek mellékhatásai. Kahán Zsuzsanna elmondta: a kombinációban adott kemoterápiás kezelés általánosan jellemző mellékhatásai mellett a kiegészítő terápia nyomán leginkább a vérnyomás emelkedésére vagy ingadozására lehet számítani, ám ezt megfelelő gyógyszerekkel jól kontroll alatt tudják tartani. Emellett ritkán vérzéses szövődmény fordulhat elő, ám – mint a professzor fogalmazott – utóbbinak olyan kicsi az esélye, hogy ezt a kockázatot a javulás érdekében általában felvállalják az onkológusok.

Felmerülő kérdésére orvosunk válaszol

Top