Az alternatív szerekről is szólt a rák világnapja

Annak ellenére, hogy az orvostudomány rohamosan fejlődik, a daganatos megbetegedések továbbra is vezető haláloknak számítanak szerte a világon. A Magyar Rákellenes Liga a Rák világnapja alkalmából szervezett rendezvényén neves előadók és érintettek gyűltek össze. A gyógymódok mellett kiemelt témaként szerepeltek az alternatív készítmények.

2011. februárban 11 éve, hogy Párizsban megtartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevő vezető kormányzati tisztségviselők, a legjelentősebb kutató társaságok és szervezetek vezetői, szakorvosok, civil szervezetek és a gyógyszeripar képviselői 2000. február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a fenyegető kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-t nemzetközi rákellenes világnappá nyilvánította – emlékeztet beszámolójában a Házipatika.

Amint azt Simon Tamás professzor, a Magyar Rákellenes Liga elnöke elmondta, sajnos továbbra is sok az érintett, de az áldozatok átlag életkora egyre inkább növekszik. A statisztikák szerint minden harmadik európainál diagnosztizálnak élete során rosszindulatú elváltozást, és minden negyedik európai lakos valamilyen daganatos betegségben hal meg.

A fővárosi rendezvényre több neves előadót is meghívtak a szervezők, így többek között a gyógynövényalapú készítményekről tartott előadást Szendrei Kálmán, gyógyszerész. A szegedi szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy minden esetben kellő körültekintést igényel, ha egy rákos beteg ilyen típusú kiegészítő terápia mellett dönt. Előadása során ismertetett néhányat azok közül a hatóanyagok, gyógynövények, illetve teák közül, amelyek a hírverések és reklámok ellenére sem hatékonyak daganatos betegségek esetén.

Az őt követő előadók szinte kivétel nélkül ugyanebben a témában szólaltak fel: a délelőtt folyamán előadást tartott Dr. Bíró Krisztina onkológus, Henter Izabella dietetikus, és az OÉTI képviseletében Lugasi Andrea, az OÉTI főigazgatója is. Mindannyian hangsúlyozták az előzetes tájékozódás fontosságát, mielőtt bármilyen készítményt kezdünk szedni a daganatellenes terápia során, és fontos, hogy erről minden esetben tájékoztassuk a kezelőorvost, az onkológust is.

Kapcsolódó cikkek:
Több száz rákbeteg, több száz orvos az MKOT kongresszuson
A gyógyulás mellett egyre nagyobb hangsúly az élet minõségén is
Kinek jusson korszerû gyógyszer?
Mi lesz az eredeti onkológiai gyógyszerekkel?
Megéri meggyógyítani a rákbetegeket

Top