Az amerikai idősek tényleg nem félnek az öregedéstől?

Egy friss felmérés szerint a Nagy Generáció tagjait nem keseríti el az öregedés, és azt várják, hogy életük következő szakasza jobb lesz, mint az előző volt, bár sokan aggódnak egészségük megőrzésének hosszú távú költségei miatt.

Az amerikaiak egészségesebbek és tovább élnek, mint valaha. Az USA népességnyilvántartójának előrejelzései szerint e generáció tagjai a következő évtizedben naponta tízezer szám lépik majd át 65. életévüket, ezáltal ők jelentik a leggyorsabban növekvő életkori csoportot. Amint az az ELTE hírleveléből kiderül, a National Council on Aging, a United Health Care egészségbiztosító és a USA Today kutatása szerint az idős emberek több mint 75 százaléka tekint optimistán az öregedésre, és jó dolgok következését várják, meg vannak győződve, hogy életük következő tíz éve ugyanilyen vagy jobb életminőségben fog eltelni.

„Az optimizmus oka, hogy megváltoztak az öregedésről alkotott elképzeléseink. Az emberek tovább dolgoznak, és látják, hogy az idősek manapság egészségesebbek.” – mondta Donna Shalala, a Miami Egyetem rektora, a Clinton adminisztráció egykori egészségügyi államtitkára. A 71 éves Shalala szerint az embereket jóleső érzés tölti, ha látják szeretteiket sokáig élni. „Az én édesanyám 100 éves. Miért ne legyek optimista?” – tette hozzá.

Jóllehet a legtöbb idős megkérdezett pénzügyileg biztonságban érzi magát, az alacsony és közepes jövedelműek fele nem biztos benne, hogy képes lesz fedezni minden költséget az elkövetkező 5-10 évben. A korosodó amerikaiak körülbelül egyharmada gondolja úgy, hogy nem engedheti majd meg magának a hosszú távú ápolást, és ötből egy válaszadó szerint egy komolyabb pénzügyi kiadás a csőd szélére sodorná.

Az alacsonyabb jövedelmű idősek nagyobb valószínűséggel szenvednek valamilyen krónikus betegségtől és kevesebb testmozgást végeznek. Az évi 30 ezer dollárnál kevesebből élők 72 százaléka kénytelen együtt élni valamilyen hosszan tartó megbetegedéssel.

A 65 év felettiek 20 százaléka rendelkezik teljes- vagy részmunkaidős állással, pedig nem lenne rá szüksége, tehát vagy azért, mert nem akarja feleslegesnek érezni magát vagy egyszerűen csak élvezi a munkáját.

Shalala a válság következményének tekinti, hogy „a piac teljesen félretette ezt a generációt.” Emiatt csak keveseknek van lehetőségük a további munkaerő piaci jelenlétre, a túlnyomó többségnek vissza kell vonulnia a nyugodt öregkor reményében, aminek része az otthon maradás és a minél teljesebb önellátás. A 60-asok többsége ezt megvalósíthatónak tartja, bár a mai 70-es éveikben járóknak kevesebb, mint a fele képes fenntartani a független életmódot.

Mint azt a kutatás megmutatta, a szép korúak aggódnak egyes közösségi szolgáltatások hiánya miatt. A 60 év felettiek 25%-a nincs meggyőződve róla, hogy helyben is léteznek azok a lehetőségek és szolgáltatások, melyek lehetővé tennék egy idős ember önálló életvitelét.

Rhonda Randall, a United Healthcare and Retirement fő tisztiorvosa szerint „A hatékony megelőzésnek és életmódváltásnak köszönhetően az öregedésnek nem kell együtt járnia krónikus betegségekkel és rokkantsággal.”

Kapcsolódó cikkek:
Pályázat a hosszú élet génjének megtalálásáért
Hosszabb élet a gyógyszerek által
Aki 100 évesen kigyógyult a mellrákból…

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top