Az egész országban keresték a daganatos betegeket

Tíz májrákos beteg közül kilencnek olyan évek óta fennálló májbetegsége van, amelynek rendszeres ultrahangos ellenőrzésével időben fel lehetne fedezni a rákos elfajulást. A májrákos betegek jelentős része ma mégis túl későn, rossz életkilátásokkal kerül orvoshoz. Egy társadalmi kezdeményezés azt célozta, hogy minél több riportban foglalkozzanak országszerte a májrákkal, hogy minél több ember eljusson olyan vizsgálatra, amely révén mielőbb felfedezhetik a bajt.

– Magyarországon a májrák a legalattomosabb daganatos betegségek egyike, tüneteket ugyanis csak már előrehaladott állapotban okoz. Évenként körülbelül ezren halnak meg a betegségben. Az esetek 60-70 százalékában hepatitisz C fertőzötteknél, 20 százalékban az alkoholos eredetű májzsugorból alakul ki a daganat, a harmadik leggyakoribb kockázat pedig a hepatitis B – jelentette ki prof. dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) tiszteletbeli elnöke a májrákkal foglalkozó társadalmi kampány zárórendezvényén.

A más daganattípusok elleni, így például a tüdőrák elleni társadalmi kampányban is szerepet vállaló Magyar Rákellenes Liga képviseletében Strommer Szilvia, a lelkisegély-szolgálat vezetője elmondta: a betegszervezeteknek részt kell vállalniuk abban is, hogy a ma még nem ismert betegek minél előbb ellátásban részesüljenek, ezért is álltak a májrák kockázatát a lakosság előtt feltáró médiakampány mellé. A Rákellenes Liga 2011-ben programsorozatot is hirdetett, hogy rávilágítson az alkoholfogyasztás és a rosszindulatú daganatok közötti összefüggésekre: országszerte mintegy negyven helyszínen szerveztek programokat, előadásokat, vetélkedőket, diákok százait is bevonva a tudatformálásba – mondta Strommer Szilvia.

– Rémisztően hangzik, de sok ezer ember él közöttünk, akiknek már most valamilyen rosszindulatú daganat van a szervezetében, csak még nem tud róla, s túl későn is fogja megtudni. Ezen kell változtatni – jelentette ki B. Papp László, a Rákgyógyítás magazin szerkesztője.

Nógrádi Tóth Erzsébet, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének egészségügyi szakosztályvezetője bejelentette: az írott sajtó kategóriában a szombathelyi Tersztyánszky Krisztina, a Vas Népe című megyei napilap munkatársának írását díjazták. A rádióriportok alkotói közül P. Kiss Zsuzsa, a Magyar Rádió Napközben című műsorának szerkesztője vehetett át elismerést, míg a televíziós munkák sorából Varga Zoltán, a Gyula TV szerkesztő-riporterének összeállítása kapott jutalmat.

Kapcsolódó cikkek:
Sajtókampány: Ne várjunk tétlenül a májrákra!
Cikkeket, riportokat várnak a tüdőrákról
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok

Top