Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik, a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

Széles körben ismert az elhízás magas vérnyomással, valamint egyéb szív- és érrendszeri betegségekkel és a cukorbetegséggel való együttes előfordulása, illetve ezen betegségek kialakulásában betöltött szerepe.

Kevesen tudják viszont, hogy az elhízás több daganatos betegség kialakulásában szerepel mint rizikótényező. Amint arról a Webbeteg cikke beszámol: a leggyakoribb, elhízással társuló daganat-féleségek a vastagbél, az emlő, a vese, a nyelőcső és a méhtest daganatos elváltozásai. Emellett leírták már szerepét a hasnyálmirigy, a prosztata, a petefészek és a méhnyak daganataiban is.

Megdöbbentő számadatok láttak napvilágot a témával kapcsolatban. Amerikai tudósok szerint a daganatos megbetegedések közel 50 százaléka összefüggésbe hozható az elhízással. A két kórkép összefüggésének pathológiai háttere még nem teljesen tisztázott, de több elképzelés is létezik a zsírszövetben lejátszódó daganatkeltő mechanizmusokkal kapcsolatban.

Az ösztrogének szerepe: a zsírszövet ösztrogént termel, ennek következtében a hormon szintje megemelkedik, így a hormonra érzékeny daganattípusok burjánzásnak indulnak.
Az inzulin szerepe: a magasabb inzulinszint hat a sejtek növekedésére, így a daganatok anyagcseréjében is fontos szerepet játszik.
Az immunrendszer szerepe: a zsírszövetben olyan proteinek termelődnek, melyek befolyásolják az immunrendszer működését, gyengítik annak tumorfelismerő funkcióját, ezáltal az immunrendszer kevésbé hatékonyan ismeri fel a kóros sejttípusokat, azokat nem tudja eltávolítani a szervezetből.

A daganatos betegségek esetében is hatékonyabb és egyszerűbb módszer a megelőzés. Az ismert rizikófaktorok (például a dohányzás, kémiai karcinogének, stressz) mellett fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet az elhízásra mint fontos kockázati tényezőre a daganatos betegségek kialakulásában. Az elhízás mint civilizációs betegség megelőzhető, valamint orvosi segítséggel és a beteg részéről történő odafigyeléssel sikeresen kezelhető.

Kapcsolódó cikkek:
Kockázatos a túlsúly
Hosszabb és kevésbé beteg életünk is lehetne
Az elhízás szerepe a rák kialakulásában
Mozgással a mellrák ellen
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Csökkenthető a vastagbélrák kockázata

Top