Az érgátló kezelésről is tanácskoztak az onkológusok

Egyre inkább kiválasztható, kinek melyik daganatterápia lehet hatékony: a Magyar Onkológusok Társasága kongresszusának kiemelt témáját adták a célzott kezelések, s külön szekcióban foglalkoztak az érgátló terápiával szerzett tapasztalatokkal.

Az előrehaladott tumorral kezelt, illetve áttétes rákbetegek terápiájában az úgynevezett biológiai válaszmódosító gyógyszeres kezelések révén több tumortípusban mind a rosszabbodásig eltelt idő, mind a teljes túlélés számottevően meghosszabbodott. Amint a Weborvos tudósításából kiderül, erről többek között Bodoky György, a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológus főorvosa beszélt a Magyar Onkológusok Társasága (MOT) kongresszusának célzott daganatterápiával foglalkozó egyik szekciójában.

A professzor elmondta: egyre több olyan tényezőt, patológiai jellemzőt ismernek az orvosok, amelyek alapján előrejelezhető, melyik célzott (target) terápiát kinél érdemes a hatékonyság reményében alkalmazni. A daganatok érfejlődését gátló célzott kezelésről elhangzott, a terápiára leleteik és kórelőzményük alapján alkalmasnak ítélt betegeknél úgy javíthatja az életkilátásokat, hogy közben ritkán okoz súlyos mellékhatást.

Láng István, az Országos Onkológiai Intézet „B” Belgyógyászati-Onkológiai Osztályának vezetője az érfejlődésgátlás emlőrákos betegek kezelésében elért eredményeire tért ki, míg Tolnay Edina a tüdőrákos vonatkozásokról beszélt, elmondva, a terápia a korábbiakhoz képest a tüdőrák egyes típusaiban orvosilag jelentősnek számító túlélési előnyt hozott. A szekcióban külön blokkban foglalkoztak az orvosok az érgátló kezelés lehetséges mellékhatásaival, a gyógyszeres kezelés műtétre gyakorolt hatásaival, a magas vérnyomásban, cukorbetegségben, trombózisban szenvedő rákbetegek ellátási lehetőségeivel. Szó volt arról is, hogy a jelenleg a vastagbél- és végbélrák, az emlőrák, a veserák és a tüdőrák egyes típusaiban és meghatározott stádiumaiban bevethető kezelés a jövőben várhatóan mely új területeken lesz alkalmazható.

Kapcsolódó cikkek:
Négy ráktípusban vethetõ be az érgátló terápia
A daganatok ellen küzdenek az érgátlással
Elsorvasztják a daganatok érhálózatát

Top