Az érképződés pozitív és negatív oldala

Az érképződés nem mindig kóros folyamat, életünk során számos esetben szükség van rá ahhoz, hogy szervezetünk működhessen. A rosszindulatú daganatos folyamatok által generált érképződés viszont a tumor erősödését szolgálja.

Érképződés (orvosi nyelven: angiogenezis) alatt azt értjük, amikor új vérerek képződnek a szervezetben. Az érképződés az egészséges, felnőtt szervezetben is előfordul. Például új erek keletkeznek akkor, amikor egy kismama gyermeket vár, s kifejlődik a magzatot táplálni képes méhlepény, ugyancsak képződnek erek a nők menstruációjához kötődően, illetve nőknél és férfiaknál egyaránt akkor, ha egy sérülés miatt sebgyógyulási folyamat indul be.

Általánosságban ugyanakkor kijelenthető: az egészséges szervezetben az érképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyban vannak. Ha ez az egyensúly felborul az érképzést elősegítő tényezők javára, akkor új erek képződése indul be a szervezetben.

Számos súlyos betegségben a szervezet elveszíti a kontrollt az érképződés folyamatában, ekkor nemcsak az új erek száma, hanem alakja, jellege is megváltozik: a kóros erek felépítése eltér az egészséges erekétől. Túlzott érképződés figyelhető meg a daganatos megbetegedésekben, a cukorbetegséghez társult vakság létrejöttében, sokízületi reumás gyulladás során, valamint több tucat számos más betegségnek is lehet velejárója e folyamat.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top