Az Európa Tanács is fellép a gyógyszerhamisítás ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága elfogadta a gyógyszerhamisítást kriminalizáló Medicrime egyezményt. A dokumentum az első olyan nemzetközi megállapodás, amely az aláíró országokban bűncselekménnyé minősíti a gyógyszerekkel és más egészségügyi termékekkel való visszaélést.

A SecuringPharma beszámolója szerint a 47 tagú európai szervezet illetékes miniszterei 2010 karácsonya előtt fogadták el hivatalosan a gyógyszerhamisítás büntethetőségére vonatkozóan egységes szabályokat bevezető megállapodást. Az Európa Tanács szakértői által kidolgozott dokumentum előírásai minden tagországban, így Magyarországon is alkalmazásra kerülnek, ugyanakkor a csatlakozási lehetőség a nem európai államok számára szintén nyitott lesz. Az Egyezmény aláírásra való megnyitásának napjáról a Miniszteri Bizottság később fog dönteni – tette közzé a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A Medicrime egyezmény a megállapodást elfogadó államokat kötelezi, hogy a hamis gyógyszerek gyártását, szállítását, terjesztését és értékesítését egységes büntetőjogi szabályok szerint szankcionálják, továbbá, hogy a kapcsolódó gyártási, szállítási, értékesítési dokumentumok hamisítását, az engedély nélkül történő gyógyszer-előállítást és -terjesztést, valamint a minőségi követelményeknek nem megfelelő egészségügyi termékek és eszközök forgalmazását büntessék.

Az egyezmény mindezeken felül a nemzetközi és az illetékes nemzeti hatóságok közötti együttműködésre vonatkozóan fogalmaz meg irányelveket, az állami és a magánszektor számára javaslatot tesz megelőző intézkedésekre, illetve előírásokat fogalmaz meg az áldozatok és szemtanúk védelmére vonatkozóan. Végül, a dokumentum az egyezmény előírásának végrehajtását és az intézkedések eredményességét felügyelő nemzetközi testület létrehozását szorgalmazza.

Kapcsolódó cikkek:
Hamis gyógyszerek: jobb üzlet a heroinnál?
Hamis rákgyógyszerek is az interneten
Mi lesz az eredeti onkológiai gyógyszerekkel?
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idõvel
Kinek jusson korszerû gyógyszer?
Megéri meggyógyítani a rákbetegeket

Top