Az Európai Bizottság támogatja az áttétes emlőrák célzott kezelését

Az áttétes emlőrák célzott onkológiai kezelésével összefüggésében az Európai Bizottság bejelentette: továbbra is támogatja a daganatok érgátlását célzó kezelés alkalmazását. A biológiai terápiát Európában az emlőrák kezelésében leggyakrabban használt kemoterápiával kombinációban, az úgynevezett HER2-negatív daganattípusban szenvedők kaphatják. Eddig világszerte mintegy 90 ezer, s Magyarországon is sok emlőrákos beteg részesült a kezelésben.

Az érgátló kezelést emlőrákos betegeknél eddig kétféle kemoterápiás kezelési kombinációban alkalmazták, ebből a hatékonyabb kombináció ezután is elérhető, a másik hivatalosan is kikerült a gyógyszerhatósági törzskönyvből. A 2011. március elején kelt közlemény szerint az európai szakhatóságok felülvizsgálták a célzott terápiák hatékonyságát és hasznosságát az elmúlt időszakban: a gyógyszerek emberi felhasználását vizsgáló bizottság (CHMP) javaslata alapján az Európai Bizottság megerősítette az érgátló terápiának a leggyakrabban alkalmazott kemoterápiás kombinációban történő felhasználásának lehetőségét áttétes emlőrákos betegek esetében.

A Bizottság döntése során figyelembe vette, hogy a terápiás kombináció meggyőző eredményeket mutatott abban, hogy az áttétes emlőrákban szenvedők tovább élnek állapotuk rosszabbodása nélkül. A klinikai vizsgálat eredményei szerint a terápiás kombináció 52 százalékkal csökkentette az előrehaladott HER2-negatív emlőrák rosszabbodásának kockázatát összehasonlítva a monoterápiával, azaz amikor a kezelést nem egészítették ki célzott biológiai terápiával.

A bizottsági döntés értelmében tehát továbbra is elérhető maradt az áttétes mellrákban alkalmazható célzott biológiai terápiás lehetőség, igaz az emlőrákban alkalmazható eddigi kétféle kemoterápiás kombináció helyett immár csak azzal az egyféle kombinációval adható a betegeknek, amellyel a vizsgálatok alapján hatékonyabbnak bizonyult a rosszabbodásig (progresszióig) eltelő idő elodázását illetően. Az emlőrák mellett az érgátló mechanizmuson alapuló terápia vastagbél- és végbélrákos, valamint egyes tüdőrákos magyar betegek számára is elérhető, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a kezelést 2010. július 1. óta teljes körűen finanszírozza.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: sejtmérgektõl a célzott kezelésekig
Célzott biológiai terápiák a rákgyógyításban
Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?

Áttétes emlõrákban is sorvasztják az ereket

Top