Bármikor, bárhol ellenőrizhetik a dohánytörvény betartását

A kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei szakemberei az év eleje óta munkaterv szerinti és rendkívüli ellenőrzéseik során kiemelt figyelmet fordítanak a nemdohányzók védelme érdekében hozott törvény betartására. S bár szankció majd csak április elsejétől lesz, a tapasztalat azt mutatja: az ellenőrzött helyszínek zömében mindent rendben lévőnek találtak, mind az ott tartózkodó személyek, mind a vezetők, tulajdonosok részéről jogkövető magatartást nyugtázhattak.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztályának közleménye szerint 2012. január 2. és március 11. között 13.557 ellenőrzés történt a nemdohányzókat védő jogszabály betartásával összefüggésben. 4.579 munkahelyre, 2.660 egészségügyi szolgáltatóhoz, 2.372 közforgalmú intézménybe és 2.053 szórakoztató, vendéglátó-ipari egységbe jutottak el az ellenőrök. Emellett ellenőriztek büntetés végrehajtási intézményben, közösségi közlekedési eszközökön, közterületeken, pszichiátriai intézetben, szállodában is. Az év első tíz hetében összesen 751 olyan egységben jártak, ahol nem tartották be a jogszabályi előírásokat. Néhány kiemelkedő adat ezek közül: 223 kifogásolt szórakoztató, vendéglátó-ipari egység, 188 munkahely, 187 közforgalmú intézmény. Hatósági intézkedést 419 esetben kellett tenni – bár a határozatok csak kötelezést tartalmaztak, büntetést nem.

Minden esetben felhívták az ellenőrök a kifogásolt egységek vezetőinek, tulajdonosainak figyelmét arra, hogy április elseje után újabb ellenőrzésre számíthatnak, s akkor már a törvény teljes szigorával fognak eljárni, ha szabálytalanságot észlelnek. A legtöbb hatósági intézkedés a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységek (138 határozat), munkahelyek (109 határozat) és közforgalmú intézmények (98 határozat) esetében történt.

Az ellenőrzések – ezen belül a tájékoztatás, felvilágosítás – az egész hónapban folyamatosak lesznek munkaidőben és munkaidőn túl is.

Kapcsolódó cikkek:
A light cigi is erős méreg
Mindent megtesznek, hogy eldobassák a cigarettát
Leszokás a dohányzásról: egyre több az ösztönző
Életmódváltás esetén jár teljes gyógyszerártámogatás
A kora reggeli dohányosoknál még nagyobb a rák kockázata
Szinte teljes 2012-től a cigitilalom
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Dohányosok az onkológiákon
Dohányzás: 19 percenként egy halott
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
A dohányzás butítja a férfiakat

Top