Bejárható vastagbél: országos kampány a szűrésekért

Egy hatalmas, a valódi vastagbelet modellező installációval hívja fel a figyelmet a vastagbélszűrések fontosságára a vastagbélrákos és végbélrákos betegek élhetőbb életéért dolgozó Meggyógyulhatsz Egyesület. A civil szervezet ugyanis nemcsak a betegek képviseletét látja el, hanem azért is küzd, hogy a még nem diagnosztizált betegeknél időben felfedezzék a bajt.

A látogatók a virtuális bélszakasz bejárása során nyomon követhetik a vastagbélrák kialakulásának folyamatát. A tájékozódást modellek segítik, illetve az érdeklődők megismerhetik a megelőzés módszereit is.

A kampány képviselője a Laár András által alakított Polip Polgármester, aki a legfontosabb tudnivalókat a bélsátorban tartott idegenvezetésen mutatja be. A rendezvényen Dobolyi Lászlóné, a Meggyógyulhatsz Egyesület vezetője, orvosi részről pedig dr. Takáts Alajos gasztroenterológus is részt vesz.

A vastagbéldaganat a második leggyakoribb halált okozó daganat, minden 20. ember érintett benne. Magyarországon vastagbéldaganatból évente mintegy 7-8 ezer új esetet ismernek föl és évente mintegy 5 ezer erre visszavezethető haláleset történik. A nemzetközi, európai összehasonlításban a magyar nők az első, a magyar férfiak pedig második helyen állnak mind az előfordulási, mind a halálozási adatok tekintetében.

A kampányindítóra egy sajtótájékoztató keretében 2011. május 19-én, csütörtökön 11 órától kerül sor a fővárosban, a Duna Plaza főbejárata előtti téren (1138 Budapest, Váci út 178.). Az óriási vastagbél a következő hetekben az ország több városába is eljut.

Kapcsolódó cikkek:
Elkerülhető a végzetes vastagbélrák és végbélrák
8 pont a vastagbéldaganatok ellen
Vastagbélrák: miért nem ismerik fel időben?
Hogyan kell felkészülni a béltükrözésre?
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
A vastagbélrák és végbélrák rizikófaktorai
Vastagbél- és végbélrák: a tumorsejteket célozzák

Top