Betegklubot szerveznek az emlőrákos nőknek

Az emlőrákos betegek mintegy negyede szenved HER2-pozitív emlőrákban, ami egy jól körülhatárolható, különálló csoportja a mellráknak. A HER2 pozitív emlőrákkal élő nők számára szerveznek betegklubot a fővárosban: az alakuló ülés április 20-án volt.

Ezeknél a betegeknél a normálisnál sokkal több HER2-receptorfehérje található a sejtek felszínén. A betegség célzott kezelése a nagyobb onkológiai centrumokban ma már Magyarországon is hozzáférhető mind a korai stádiumban felfedezett, mind az áttétes emlőrákban szenvedők számára.

A betegklub kezdeményezői mindenkit várnak, akik megosztanák másokkal tapasztalataikat, illetve merítenének mások történeteiből. Az alakuló ülést Budapesten, a XIV. kerület Ifjúság útja 1-3. szám alatt lévő Hotel Stadionban tartották április 20-án.

A megnyitón részt vett Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, majd Kővári Zsuzsa, a betegklub háziasszonyának köszöntőjét követően az új terápiákról, a megelőzés és a gyógyulás esélyeiről dr. Boér Katalin onkológus tartott előadást, dr. Udvarhelyi Nóra patológus pedig a HER2 emlőrákról szolgált bővebb információkkal.

Fontos, hogy a nők elsajátítsák, miként lehet úgy együtt élni a daganatos betegség tudatával, hogy az ne járjon a szükségesnél több feszültséggel, s ne keserítse meg a mindennapokat.

Top