Bizonyították: a mozgáshiány is hozzájárulhat a vastagbélrákhoz

Alacsonyabb a vastagbélrák kialakulásának a veszélye azoknál, akik sokat mozognak, mint azoknál, akik mozgásszegény életet élnek – állapították meg amerikai kutatók a British Journal of Cancer című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Az IARC nemzetközi rákkutató intézet 2007. évi adatai szerint a vastagbélrák vált a rákos megbetegedések leggyakoribb fajtájává a tüdőrák helyett. Európában minden évben 280 ezer újabb ember betegszik meg.

Az amerikai kutatók 52 korábbi tanulmány adatait vizsgálták felül, és ennek alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a legaktívabban mozgó emberek esetében 24 százalékkal kisebb a vastagbélrák kialakulásának kockázata.

A kutatás során több különböző fizikai tevékenységet vettek számba, köztük a kétkézi munkát, és olyan szabadiőd tevékenységeket is, mint a futás vagy az edzőterembe járás – számolt be a BBC nyomán az MTI.

– Ezekből az eredményekből megbízhatóan megállapítható, hogy a mozgás eredményesen csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Azt reméljük, ez bátorítani fogja az embereket, hogy egészségesen aktív életet éljenek – mondta Kathleen Wolin kutatásvezető, a Washingtoni Orvostudományi Egyetemről.

– Tudjuk, hogy a rákos megbetegedéseknek körülbelül a fele megelőzhető lenne életmód-változtatással. A bél- és egyéb rákbetegségek megelőzésének egyik legjobb módja az egészséges testsúly megtartása, amivel évente több ezer megbetegedést lehetne megelőzni – fűzte hozzá Sara Hiom, a brit Cancer Research egyik igazgatója.

Kapcsolódó cikkek:
Az elhízás szerepe a rák kialakulásában
Rák: minden betegnek szüksége lenne fizikoterápiára
Tudjuk mi a helyes, mégsem tesszük

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top